buna ziua,ma puteti lamuri sau imi puteti da mai multe detalii legate de deducerea personala ?! sincer nu am stiut pana acum ca pot declara ca am in intretinere unul din parinti ,daca acesta nu are venit....spuneti mi exact cum trebui sa procedez
nu stiu prea multe despre acest subiect si nici nu am fost informata de la servici,nici nu mi au dat un raspuns cand am intrebat de ce se opresc acesti banii si unde se duc sau ce se intampla cu ei....multumesc
Deducerea personala nu este o suma care se "opreste" pe statul de plata, ci este o suma pentru care nu platiti impozitul de 16%.
Depuneti la locul de munca o cerere prin care solicitati trecerea parintelui la persoane aflate in intretinerea dvs. si coasigurat (pentru a putea beneficia de asigurarea dvs. de sanatate), la care atasati:
- declaratia pe propria raspundere a parintelui ca nu are venituri realizate
- copie CI a parintelui
- copie certificat de nastere - al dvs., daca nu este deja la dosarul de personal
Codul fiscal:
ART. 56
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei**) inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală*).
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.
(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi.
(5) Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi.
(6) Suma reprezentând deducerea personală se acordă pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadă impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:
a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 m² în zonele montane;
b) abrogată;
Atentie, o persoana in intretinere poate avea venituri pana la 250 lei lunar, dar un coasigurat nu poate avea deloc venituri!
Coasigurat
gabon
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Sunt director economic la o societate, am timp partial de lucru de 4 ore. Sotul meu si-a dat ... (vezi toată discuția)