avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa calda si apa rece - acelasi pret ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa calda si apa rece - acelasi pret ?

Buna ziua.

Zilele trecute, am cerut, in scris, sa mi se explice din ce se compune suma finala a intretinerii pe luna noiembrie. Am constatat ca exista doua probleme, si anume: pretul la apa rece este egal cu pretul apei calde ( 9 lei/mc ); apare pe "desfasurator" o rubrica "diferente apa rece".
Am solicitat, din nou in scris, sa mi se explice ce e cu aceste doua lucruri, iar raspunsul ( verbal ) al presedintelui de bloc a sunat cam asa: "Acum, daca faci parte din comitet, te apuci sa pui intrebari? Asa am hotarat noi ( vechiul comitet ), ca d-asta ne-ati ales".
Am urmatoarele intrebari:
1. E legal ceea ce "au hotarat" - sa fie mc de apa calda egal cu cel de apa rece ?
2. Cui ma pot adresa pentru a rezolva aceasta situatie neplacuta ? ( am scris catre asociatia si nu am primit raspuns - au trecut mai mult de 45 de zile )
3. Majoritatea vecinilor sunt batrani si nu vor sa se implice. Sunt foarte multe nereguli. Pot cere, cumva, o verificare si la contabilitate ? ( presedintele de bloc si administratorul/contabilul sunt foarte buni prieteni si au fost singurii care au sarit ca arsi cand am cerut lamuriri ).
4. In cazul in care presedintele de bloc a semnat un contract de punere a unor repartitoare de caldura pe 10 ani, fara sa ne intrebe si pe noi, proprietarii de apartamente, nu a comis un abuz ?

Cu stima,

Dragos
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:36, 23 Ianuarie 2015
1. Cred ca ceva ati inteles gresit. Eu in locul lor hotaram ca apa calda este gratis. Pretul se calculeaza functie de factura furnizor/consum intern contorizat.
2. Daca nu sunteti de acord cu cotele calculate si nu ati primit lamuriri puteti merge in instanta.
3. Puteti solicita sa studiati documentele contabile sau orice alt document al asociatiei.
4. Daca are o hotarare a comitetului executiv sau Adunarii generale in acest sens.
Multumesc pentru raspuns, ausfahrt.

La punctul 4, mai este ceva de spus. Nu a facut AG, a hotarat comitetul executiv.
Dar intrebarea e: poate presedintele/comitetul sa ia o decizie pe contoarele instalate la mine in apartament fara sa ma intrebe ? Aceste contoare au fost instalate in fiecare apartament.
S-a descoperit acest lucru ( cei 10 ani de contract ) in momentul in care o vecina a vrut sa renunte la repartitoare. Altfel, nu stia nimeni.

Va multumesc !
Se presupune ca v-a intrebat :P . Orice contract se poate rezilia. Cereti actul ,vedeti ce clauze are si anulati-l..
DragosDrs a scris:
1. E legal ceea ce "au hotarat" - sa fie mc de apa calda egal cu cel de apa rece?

Poate fi corect. Apa rece poate costa 9 lei/mc. Se pare ca aici nu aveti indoieli. Ne intrebati daca si apa calda costa tot 9 lei/mc. Da , se poate. Apa calda a fost mai inati apa rece. Asa ca pretul apei calde consumate in asociatie are doua componente:
1. pretul apei reci ce se transforma in apa calda si logic are pretul de apa rece
2. pretul agentului termic necesar incalzirii aceste ape reci pentru a deveni apa calda.

Verificati daca pe aceeasi lista de plata exista si o rubrica cu agentul termic pentru incalzirea apei pe care-l platiti in functie de cantitatea de apa calda consumata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie canalizare ContSters61266 ContSters61266 in factura emisa de apanova exista si o rubrica de \"canalizare apa calda\", a carei valoare se imparte conform legii 230 si hg 1588. desi aveam consum 0 la ... (vezi toată discuția)
Cat costa un metru cub de apa rece si unul de apa calda in orasul constanta??? marianb13 marianb13 as vrea sa stiu cat costa un metru cub de apa rece si unul de apa calda pt judetul Constanta....si as vrea sa mai stiu daca afirmatia e corecta : 1 mc de apa ... (vezi toată discuția)
Valabilitate legi doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine : Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ... (vezi toată discuția)