avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit in franci elvetieni, riscuri semnare propunere ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit in franci elvetieni, riscuri semnare propunere banca de micsorare temporara a dobanzii

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

In 2009 am luat un credit cu ipoteca in franci elvetieni de la o banca, insa s-a intamplat toata mizeria asta si am ajuns sa platesc dublu fata de 2009.
Intre timp din banii primiti am construit o casa langa casa veche, ce apare pe acel CF. A venit banca si mi-a zis ca trebuie ipotecata si acea casa noua, adica sa fie introdus in contractul de ipoteca. Astfel am ajuns ca ambele imobile sa fie ipotecate. Bineinteles ca e si asta o problema dar problema cea mare este ca platesc o suma dubla fata de 2009.
Ieri m-a contactat banca cica sa semnez un acord cum ca ei ma ajuta prin faptul ca diminueaza cu 1,5% dobanda pe 3 luni, e un ajutor de urgenta pentru cei ce accepta. Acum am auzit de la mai multi ca nu e bine sa semnez acest act pentru ca in viitor nu voi mai avea dreptul sa cer diminuarea ratei.
M-am gandit si la posibilitatea de a merge in instanta pentru reducerea ratei dobanzii la suma din 2009. Nu stiu ce sa fac.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
alsabau, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:42, 27 Ianuarie 2015
Sfatul este sa nu semnati nimic. Daca va hotarati sa semnati acel act, va fi folosit impotriva dvs. ca ati consfiintit la valoarea francului.
Mergeti la banca insotit de avocat mai inainte de a semna.
Poate ca ar trebui sa faceti si niste calcule...
CristinaPaisa a scris:

Daca va hotarati sa semnati acel act, va fi folosit impotriva dvs. ca ati consfiintit la valoarea francului.

„Valoarea” (de fapt cursul de schimb) al CHF nu are nici o legătură cu clauza de modificare a dobânzii... Cursul de schimb nu trebuie „consfințit” printr-o clauză contractuală de stabilire a dobânzii. Indiferent dacă semnează sau nu acea clauză cursul de schimb va avea evoluția pe care o are.

E adevărat însă că înainte de a semna trebuie să deschideți foarte bine ochii. Ar fi bine să consultați un avocat.
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator
Conteaza ce v-au propus, una e sa reduca dobanda si alta e sa va lase sa platiti pt o perioada scurta la cursul la care v-ati imprumutat , ca apoi sa va asumati ca veti plati la cursul zilei. Nu semnati nimic legat de curs, iar in ce priveste dobanda, vedeti ce costuri sunt, se prea poate ca aceasta diferenta sa fie recuperata mai tarziu. In realitate, banca nu vrea sa ajute cu nimic, toate propunerele pe care le face sunt in avantajul sau, fie sa mai ciupeasca un banut, fie sa nu va lase sa muriti de tot, primind o gura de aer, mai prelungiti agonia, timp in care mai platiti niste rate.
Mai asteptati pana in februarie sa vedem ce si cum s-o hotari in privinta cursului sau ce solutii se gasesc pt cei aflati in situatia asta.
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Ceea ce va propune banca, trebuie privit cu multa prudenta.Nu va grabiti sa acceptati.Reducerea dobanzii nu cred ca acopera decat in foarte mica masura cresterea cursului de schimb.Interesant ar fi fost daca banca ar fi inghetat cursulde schimb la nivelul 31 dec.2014 cel putin 6 luni.Dupa 6 luni, este posibil sa mai scada,acum este o nervozitate a pietelor de schimb.Oricum ,nu mergeti fara un avocat, faceti-va calcule de capacitate de rambursare,si,mai ales asteptati sa vedeti ce masuri vor lua Guvernul si BNR.

Alte discuții în legătură

Semnare grafic de rambursare credit ipotecar ContSters185853 ContSters185853 Prin semnarea prezentului document, Imprumutatul declara ca a luat la cunostinta ca: 1. Valoarea ratei lunare poate fi afectata de anumiti factori externi (de ... (vezi toată discuția)
Creditul bancar - solutii in situatie de criza nsemeniuc nsemeniuc Buna seara, Cu permisiunea Dvs, am sa va intreb daca stiti sa existe vreo sansa de a gasi o solutie amiabila de a putea duce la bun sfarsit un contract ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata dobanda danimik danimik Buna ziua, In 2006 am contractat la o banca un credit de nevoi pesronale cu ipoteca, cu dobanda fixa. Cu toate acestea, in 2007 banca mi-a comunicat majorarea ... (vezi toată discuția)