avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă NCP Art. 256 Turburare posesie - Mihail Udroiu : Penal ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

NCP Art. 256 Turburare posesie - Mihail Udroiu : Penal special

Art 256.
(1) Ocuparea in intregime sau in parte, prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia, se pedepseste cu inchisoare de la 1-5 ani sau amenda.

Acuma, Udroiu spune ca pentru a exista infractiunea asta, trebuie a fi retinute 2 chestii
1) ocuparea fara drept -> adica fara un titlu, deci nelegal
2) prin amenintari sau violente, desfiintarea , mutarea semnelor de hotar etc.

De aici rezulta ca obiectul material este : a) un bun imobil si b) corpul persoanei impotriva caruia au fost exercitate violentele.

Acum ce mai zice el in continuare , citez :
" NCP nu mai incrimineaza tulburarea de posesie pura si simpla, daca ocuparea imobilului NU s-a produs prin violente sau prin amenintari (..) ; aceasta fapta constituie un litigiu civil ce poate fi rezolvat pe calea actiunii posesorii. "

Deci ce am inteles eu :

Singura varianra pt a putea fi retinuta infractiunea asta este : fara un titlu legal si prin amenintari sau violente.

Cu alte cuvinte, eu daca am un imobil undeva la 100km de oras langa o padure ceva si intra nea ciobanu cu miorita in el, nu este infractiune, eu nu pot sa-l scot afara decat daca am o hotarare judecatoreasca definitiva de la instanta.

Sau, daca eu am o casa in care nu locuiesc (deci doar casa) si terenul este al altuia, ala bine mersi poate intra in casa mea si sta acolo pana ma trezesc eu sa-l dau afara #-o.

Asa este sau am inteles eu pe dos ?

Daca nu am postat unde trebuie, rog un moderator sa mute topicul, initial am vrut sa postez in sectiunea : Drept penal, probleme serioase cu dreptul
Cel mai recent răspuns: Adrian_Gorj , utilizator 02:13, 24 Ianuarie 2015
cititi si infractiunea violare de domiciliu 224 noul cod penal
FranciscGerber a scris:

cititi si infractiunea violare de domiciliu 224 noul cod penal

Ok de acord, dar nu are nicio legatura.
Violare de domiciliu = imobil unde o persoana locuieste deci isi desfasoara viata privata. Astfel intrarea fara consimtamant sau refuzul de a iesi la cererea expresa este infractiune.
Tulburarea de posesie = bun imobil nelocuit, deci nimeni nu isi desfasoara viata privata acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburarea de posesie ,ocuparea unui teren fara acceptul propietarului ... cristiancsv cristiancsv Tulburarea de posesie ,ocuparea unui teren fara acceptul propietarului ,folosirea acelui teren si refuzul de al elibera ,,este caz penal sau civil ?? Ocuparea ... (vezi toată discuția)
Violarea proprietatii private melcsy melcsy fapta unde se incadreaza, daca nu este domiciliul victimei, ci un spatiu com in constructie (vezi toată discuția)
Se da următoarea situație, eu cumpăr un teren împrejmuit ... Catalin2o14 Catalin2o14 Se da următoarea situație, eu am un teren care se afla in posesia unei terțe persoane care îmi blochează și ocupa terenul prin violenta, comite acesta ... (vezi toată discuția)