avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sotul este membru in comitetul executiv, sotia este ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sotul este membru in comitetul executiv, sotia este cenzor.

Conform HG 1588/2007 "nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv."
Sotul este membru in comitetul executiv al asociatiei de proprietari, iar sotia este cenzorul asociatiei. Se incalca sau nu legea in aceasta situatie? Daca da, va rog sa argumentati.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:42, 24 Ianuarie 2015
Pai situatia e foarte clar explicata in HG 1588/2007, art.11, litera i

i) - nu pot ocupa functii în comitetul executiv si în comisia de cenzori membri având
grade de rudenie, pâna la gradul al 4-lea inclusiv.

Grav este insa ca legea 230/2007 nu prevede explicit o alta situatie: sotul administrator si sotia presedinte al comisiei de cenzori; si am intalnit o asemenea situatie...
Sotul poate fi membru al comitetului si sotia cenzor. Sotul si sotia nu sunt rude.
In sens biologic sotul si sotia nu sunt rude ci sunt o familie.
Daca ar fi rude ar da nestere, cu o probabilitate ridicata la mostenitori degenerati.

Se vede ca legea 230/2007 este neclara: sotul si sotia formeaza o familie, un nucleu dur care poate afecta colectivitatea. Nu sunt rude, sunt mai mult decat atat: sunt un nucleu dur.

In sensul juridic sotul si sotia nu pot participa la astfel de organisme petru ca pot aduce perturbari.

Cred ca trebuie vazut sensul mai larg, juridic, nu doar o insiruire nefericita de cuvinte.
[ link extern ] /

Eu pot sa fiu ruda de gradul IV cu cineva si sa nu stiu in momentul alegerii in astfel de functii: mi s-a intamplat personal asa ceva.

Opinia mea este ca, in spiritul legii, nu pot sa fie unul dintre soti membru in comitet si celalalt in comisia de cenzori sau, cum am mai spus, sotul administrator iar sotia sefa comisiei de cenzori, pusa sa descopere neregulile facute de sot in gestiune.

Daca ar fi dusa in instanta, ipotetic, o astfel de situatie, ea, instanta, ar putea da o solutie care ar avea si valoare de recomandare.

Asadar, sotul si sotia nu sunt rude: sunt mai mult decat atat, sunt o familie !

[ link extern ]

~ Conținut șters la cerere ~
Un vot un plus sau in minus nu conteaza atunci cand se iau hotarari in adunarea generala. Daca ajungeti in situatia in care, de exemplu, sunt prezenti 71 de oameni din care 36 sunt pentru iar 35 impotriva, este mai bine sa nu hotarati nimic, sa reluati discutiile, sa va documentati mai bine asupra problemei supuse la vot.... Ca sa puteti rezolva problemele asociatie incercati sa luati hotarari cu procente mult peste 50%, daca se poate din 71, ca in exemplul dat, sa aveti peste 60 de voturi pentru sau contra. Asa o sa aveti sprijinul acestora sa puneti in practica hotararea. Altfel luati o hotarare doar de dragul hotararii, cu sanse mari de a fi contestata si fara sprijin masiv in aplicarea ei.
De aceea nu prea conteaza un vot un plus ori in minus asa cum spuneam la inceput.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu presedintete asociatiei cristianZ cristianZ Buna ziua, Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate 30 LAURA 30 LAURA Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca la Asociatia de proprietari sotul doamnei care face contabilitate si caserie poate sa fie presedintele aceleasi ... (vezi toată discuția)
Administrator si presedinte in aceeasi familie marianbaluta2002 marianbaluta2002 Buna ziua . Am tot citit in legea 230 si in norme si nu am gasit nicaieri raspunsul la urmatoarea nelamurire pe care o am : \\"Asociatia de Proprietari poate ... (vezi toată discuția)