avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Nerestituirea garantiei la un contract de chirie si, ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Nerestituirea garantiei la un contract de chirie si, in consecinta, neplata intretinerii si a utilitatilor de catre chirias

La 1 august 2014 am incheiat un contract de chirie pe 1 an. Plata chiriei era de 150 euro pe luna. Tot atunci am achitat si garantia 150 de euro, lucru statuat si in contract. Dupa 4 luni m-am hotarat sa ma mut, am anuntat proprietarul telefonic in noiembrie si pe 19 decembrie am parasit garsoniera. Contractul de chirie a incetat la 31.12.2014, lucru inregistrat si la ANAF.

Problema a intervenit in momentul cand proprietarul a refuzat sa-mi restituie garantia, cei 150 de euro. Iar in conditiile astea eu nu am platit intretinerea pe lunile noiembrie si decembrie 2014 si factura la electricitate, suma ridicandu-se la 300 de lei.

Mentionez ca in contract este scris la obligatiile proprietarului ca acesta se obliga " sa restituie la expirarea contractului suma primita cu titlu de garantie in cazul in care nu exista stricaciuni sau daune bunurilor aflate in imobilulului ce face obiectului acestui contract."

Vreau sa stiu daca pot fi actionat in instanta pentru neplata intretinerii si a facturii la electricitate.

In ultimul timp nu i-am mai raspuns la telefon si astazi mi-a trimis mesaj ca daca nu-i dau banii pana maine ma denunta la politie pentru inselaciune. Ar avea castig de cauza in acest caz?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: N_&_K_43 , utilizator 23:44, 27 Februarie 2015
Politia il va indruma spre sectia de judecata civila. Acolo se judeca eventualele litigii ce tin de inchirierea unui imobil.
Dar ce pot face eu pentru a recupera garantia platita la incheierea contractului?
Si pe langa chirie, proprietarul m-a obligat sa-i platesc si impozitului pe profit.
Nu e inselaciune.
Si i l-ati platit ? e impozit pe venit si era treaba lui, aveti vreo dovada ?
Scrieti-i mesaj referitor la datoria dvs ca ii veti scadea garantia pe care nu v-a restituit-o si scazand si impozitul pe venit pe care l-ati platit tot dvs ii mai datorati sau va mai datoreaza x lei. Mesajul va poate folosi candva, deci compuneti-l cu grija si pastrati-l in memoria telefonului.
La politie nu are ce face, ins ava poate actiona in pretentii pe parte civila.

Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
I-am plătit jumătate din impozit si, da, am ordinul de plata de la banca, daca este folositor. Daca ar fi de acord sa.mi returneze garanția si impozitul, dupa plata datoriei mele tot el ar trebui sa.mi dea 640 de lei.
, In cazul in care contractul inceteaza din initiativa chiriasului i inainte de expirarea datei de terminare a contractului de inchiriere sau inceteaza din cauza neindeplinirii corespunzatoare a uneia sau mai multor obligatii de catre chirias sau din cauza oricarui alt caz de culpa a chiriasului , garantia se va retine in totalitate de catre proprietar cu titlu de despagubire iar in plus chiriasul va plati tot cu titlu de despagubire contravaloarea a 6 (sase) luni de chirie, in maximum 5 zile de la data incetarii contractului.
8.4.2. Pentru fiecare zi de intarziere in plata acestei sume, chiriasul va plati proprietarului o penalitate, cu titlu de daune moratorii, de 2% din valoarea sumei neachitate, pana la achitarea acesteia in totalitate.
Totalul penalitatilor de intarziere poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tzeapa chirias doctorATU doctorATU Am incheiat contract inregistrat la circa finaciara intre proprietar si chirias in care se specifica ca ultimul trebuie sa achite chiria si utilitatile, lucru ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere ContSters180134 ContSters180134 buna ziua. am inchiriat un apartament cu 3 camere privat nemobilat undeva in sect 2. vreau sa stiu daca propietarul apartamentului ne va face contractul de ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez garantia (sunt chirias)? Ana MRK Ana MRK Buna ziua, Acum 6 luni ne-am mutat de la o doamna care nu respecta clauzele din contractul de inchiriere a imobilului dansei si ne tot deranja ba cu ... (vezi toată discuția)