avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ridicare abuziva bun pentru cercetari, restituire ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ridicare abuziva bun pentru cercetari, restituire intarziata nejustificat, posibilitati despagubire

Buna ziua,

am achizitionat in 2013 octombrie un bun de pe un site de comert online, iar peste putin timp m-am trezit cu politia la usa, pe motiv ca produsul respectiv ar fi furat. Agentul de politie s-a rezentat la mine cu un numar de serie al bunului respectiv, care defapt era un numar de produs ( part number ), si prin urmare nu poate fi vorba de un numar de identificare al bunului, nefiind unic. Acest lucru i-am explicat si agentului respectiv, si i-am demonstrat cu o singura cautare pe itnernet ca "numarul serial" prezentat de el se gaseste de vanzare intr-un numar foarte mare pe diferite site-uri de comert online. Pe de alta parte numarul "serial" prezentat de agent nici nu coincidea 100% cu cel al bunului cumparat, existand o diferenta de o litera intre cele 2.Acest lucru l-am specificat si in declaratia pe care am facut-o in momentul cand s-a ridicat bunul. Dupa un an de cercatari, la insistentele mele de a-mi comunica o decizie, am primit o instiintare de la parchet cum ca nu s-a reusit identificare bunului si ca el trebuie restituit, avand in vedere ca am platiti un pret corect pe el. Am urmatoarele intrebari legate de procedura in cazul meu:
1. Este posibil sa se ridice bunul in conditiile in care nu exista nicio dovada ca bunul este cel in cauza? acele numere seriale ( care defapt sunt numere de produs ) nefiind identice.
2. exista vre-un termen in care ar fi trebuit sa se intample identificarea? mi se pare de neinteles ca o institutie a statului sa tina un bun in cercetare 1 an de zile fara sa fie in stare sa constate faptul ca acel numar serial defapt nu este numar serial si este imposibil de identificat bunul pe baza lui.
3. Am primit decizia de restituire in 2014 octombrie in care este specificat :
"Dispozitiile prezentei ordonante se vor aduce la indeplinire de organele de
cercetare penald din cadrul Secfiei 15 Polilie care vor intocmi procese verbale
de comunicare a soluliei de restituire a bunurilor, precum gi un
proces-verbal de restituire a bunurilor." Pe intelesul meu se precizeaza ca, Politia ar trebui sa ma contacteze si sa-mi restituie bunul, lucru care nu s-a intamplat, iar peste mai bine de o luna, cand am luat legatura cu sectia de politie, comisarul care s-a ocupat de cercetare, mi-a zis ca pot sa vin sa ridic bunul. Precizez ca bunul a fost cumparat din bucuresti, livrat prin curier in timisoara, iar ridicarea de catre agentul de politie s-a intamplat tot in timisoara. La telefon mi-au zis sa ma prezint la sectie pentru ridicarea bunului, si le-am explicat ca nu pot sa fac un drum timisoara-bucuresti pentru ca mi s-a ridicat un bun ( consider eu pe nedrept, avand in vedere ca nu exista niciuo dovada ca ar fi fost bunul cautat ), s-a retinut un an pentru a ajunge la concluzia ca nu se poate identifica, iar eu sa fac un drum pana la bucuresti sa-l ridic. M-ar interesa care este procedura in cazul in care se ridica un bun dintr-o alta localitate decat cea a cercetarii?
4. Dupa nenumarate telefoane la sectia respectiva , si discutii cu comisarul care facea cercetarea, prin care mi-a promis de fiecare data ca trimite bunul la politia din timisoara, si trebuie sa ma prezint acolo personal sa-l ridic, acesta tot nu a restituit bunul. ce pot sa fac in acest caz?
5. Am incercat sa iau legatura cu seful sectiei de politie, care la randul lui a zis sa rezolv problema cu comisarul in cauza, iar eu i-am explicat ca acesta nu este dispus sa coopereze si ca nu putem sa ajungem la un consens, iar pe el l-am cautat in calitate de superior. seful de sectie mi-a zis ca nu poate sa ma ajute, si sa iau legatura cu comisarul respectiv. in urma acestei afirmatii, i-am cerut sefului sa-mi comunice datele de contact ale superiorului sau, la care mi-a inchis telefonul. permite legea atata lipsa de respect in fata contribuabilului? mentionez ca am inregistrat cateva convorbiri atat cu comisarul cat si cu seful, pentru a avea dovezi.
6. intre timp, a trebuit sa-mi achizitionez un alt bun in locul celui ridicat si avand in vedere ca politia roana isi bate joc de mine, as dori sa stiu ce posibilitati a de a obtine despagubiri pentru bunul ridicat si pentru prejudiciul cauzat?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nrobert13 , utilizator 17:39, 17 Martie 2015
Faceti cerere si veti primi raspuns scris.
multumesc pentru raspuns. am facut acest lucru pe data de 12.12.2014, dar in afara de confirmare de primire, nu am primit niciun raspuns. revenind la prima mea intrebare, Este posibil sa se ridice bunul in conditiile in care nu exista nicio dovada ca bunul este cel in cauza? acele numere seriale ( care defapt sunt numere de produs ) nefiind identice?
Mergeti si incercati sa vorbiti cu ei.
Din pacate, se poate intampla asa ceva...
Se misca greu daca nu insistati.
Feri-ne-ar să nu ne plătim impozitele la timp.. amendă, penalizări, cheltuieli de executare.
Pe ei însă îi doare în cot. Dacă nu primești răspuns la sesizare, ce faci ? Faci alta. Și tot așa.

Eu am reclamat un agent de poliție care m-a amendat abuziv, pentru o contraventie imaginară ( dovedită ca fiind așa printr-o decizie a Instanței ), iar procurorul care l-a anchetat pe polițist cică acesta a acționat cu bună-credință.
Am mai făcut și drumuri la procuratura și localitatea respectivă, pe banii mei.

Părerea mea e că în România instituțiile își abuzează cetățenii și nici nu prea ai ce să le faci.
Cumpărați și Dvs alt bun, cu factură. și mergeți mai departe. Viața continuă :)
Trimiteti cereri prin posta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire si nu va mai deplasati personal.

Aveti si posibilitatea de a angaja avocat insa ar insemna alti bani cheltuiti si nimeni nu va va returna acesti bani decat daca veti deschide un proces.
Si sa deschideti un proces ar insemna alti bani cu avocatul...

Parerea mea este ca se poate abuza foarte usor intrucat in Romania oamenii nu au bani de fel si au ajuns sa nu se mai teama de nimic intrucat avocatii nu prea ii mai deranjeaza...

Avocatul daca ii ia tare ar putea sa ii faca sa se miste dar este aiurea sa platiti avocat cand de fapt totul ar trebui sa se faca in mod normal fara probleme...

Cum zice presedintele Klaus Johannis...sa traim intr-o tara normala...
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Dosar penal supermarket CiprianDavid CiprianDavid Buna ziua, mă confrunt cu o problema din cauza unei neatenții și prostii pe care am făcut-o și care mă termina psihic. Am fost într-un supermarket cu ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru furt danyoung danyoung Buna.Ma numesc Dan si sunt din Iasi.Am si eu o problema si vreau sa o lamuresc. In data de 14 iulie a.c mi s-a depus o plangere la sectia de politie impotriva ... (vezi toată discuția)
Fuga de la locul accidentului ContSters304102 ContSters304102 Pe data de 23.10 in timp ce ma deplasam pe un drum judetean Dj 203k , in interes de servici ( Transport Medicamente ) intr-o localitate Maracineni am ... (vezi toată discuția)