avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Poate fi dat un forum in judecata?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Poate fi dat un forum in judecata?

Salut!

Este o intrebare ciudata, dar care apare destul de des pentru administratorii de forumuri, de cele mai multe ori datorita neintelegerilor dintre membrii.

Caz concret: pe un forum de leguminoase, se discuta despre castraveti. Apar useri care isi exprima punctul de vedere in legatura cu un anumit comerciant, ca ar avea spre comercializare castravezi stricati. Dupa o vreme, apare si comerciantul pe forumul respectiv, incercand sa isi ia apararea si sa combata cele scrise in prealabil despre el. Nu reuseste.
Prin urmare trimite mail catre administratia forumului ca in cazul in care postarile anumitor useri nu vor fi sterse, va da in judecata persoanele care administreaza forumul (probabil pentru calomnie, afectare de imagine, reducerea vanzarilor, nu stiu exact).

Cateva mai multe detalii, pentru ca sa fie mai clara situatia: forumul este gazduit in afara Romaniei (SUA, de exemplu). Domeniul este .ro, deci este inregistrat in Romania, dar este inregistrat pe persoana fizica, deci datele de identificare ar trebui sa fie confidentiale.
Forumul nu are nici telefon, nici adresa fixa de contact.
Userii sunt obligati sa aiba adresa de mail valida la inregistrare.

Cum poate intenta proces Comerciantul impotriva forumului, atat timp cat acesta din urma nu are practic statut juridic?
Poate intenta proces impotriva persoanei fizice inregistrate la Romanian Top Level Domain?
Cum, daca datele inregistrate acolo sunt, asa cum scriu ei: "Conform "Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și liberă circulație a acestor date", datele cu caracter personal ale persoanelor fizice nu se publică."?
Raspunde practic in vreun fel forumul in fata legilor romanesti (avand in vedere ca toate informatiile nici macar nu sunt gazduite pe un server din Romania, ci pur si simplu este doar o platforma pe care se vorbeste in limba romana)?
Are vreo relevanta regulamentul forumului?

Banuiesc ca prezinta interes pentru mai toate forumurile din tara (fie ele inregistrate cu date oficiale sau nu, de jocuri, de IT, auto, electronice, de simple conversatii, probabil si avocatnet.ro se poate numara printre ele), in conditiile in care orice individ/firma il poate da in judecata pe administrator ca anumiti useri au scris anumite posturi.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 20:36, 24 Februarie 2015
Inteleg ca raspunsul este...evaziv? Dificil de aflat, si in cele mai multe cazuri este nu?
Un forum poate fi dat in judecata (si anume persoana fizica/juridica detinatoare a forumului), dar rezultatul procesului nu e garantat, poate fi pierdere de timp si de bani pentru cel care porneste procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere domeniu internet wavecipri wavecipri Buna ziua. Detin un domeniu .ro pe numele meu de persoana fizica. Dar acest domeniu este folosit de o firma colaboratoare. Pot sa inchei un contract de ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor de date kisslilla kisslilla Buna ziua, Situatia concreta este urmatoarea: - proprietarul domeniului .com este persoana fizica din Romania, siteul este gazduit pe un server din USA - ... (vezi toată discuția)
Website - inregistrare in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal aliennt aliennt Buna ziua, Intrebarea mea, asa cum reiese probabil si din subiect, este legata de Registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal. Este ... (vezi toată discuția)