avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli

Buna ziua,


Detin un ap. intrun bloc nou unde nu locuiesc, trec din cand in cand sa verific una alta.
Din cate am citit am vazut ca sunt cheltuieli pe nr. de persoana si cheltuieli cota parte indiviza. ce intra la fiecare in parte si ce NU trebuie eu sa platesc daca nu stau acolo?? Ma intereseaza salariul femeii de serviciu la care cheltuieli intra.
Ma intereseaza si un nr. de lege ceva. ms mult
Cel mai recent răspuns: lydy , utilizator 14:45, 26 Ianuarie 2015
Buna ziua!
Veti avea in vedere prevederile Legii 230/2007 si a normelor sale de aplicare aprobate prin HG 1588/2007.
Astfel, conform art 32 din Norme, "Art. 32
(1)Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.
(2)Repartizarea cheltuielilor sau a obligaţiilor financiare pe fiecare proprietate individuală revine administratorului, în cadrul contractului încheiat cu reprezentantul asociaţiei de proprietari a condominiului. Lista de plată se semnează de administrator şi de un membru al comisiei de cenzori şi se aprobă de preşedinte prin semnătură şi aplicarea ştampilei asociaţiei, persoanele semnatare certificând şi răspunzând de corectitudinea listei de plată.
(3)Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii."

Cu alte cuvinte, exista anumite obligatii care va incumba in calitate de proprietar, chiar daca ati instrainat folosinta acestuia. Depinde, bineinteles, ce anume ati reglementat si in contractul de inchiriere.

Cu privire la intrebarea dumneavoastra privind "salariul femeii de serviciu", cheltuielile cu privire la serviciile de curatenie se incadreaza la "cheltuieli pe cota-parte indiviza de proprietate":

"SECŢIUNEA 4: Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 44
(1)Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
(2)Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari, în condiţiile stabilite de comun acord.
Art. 45
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafeţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta."
(articole din Norme...)

Mai multe detalii veti gasi in textele de lege mentionate mai sus.

Cu stima,
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întreținere la bloc bobicanebunica bobicanebunica As vrea sa aflu din ce se compune calculul cotei indivize la întreținerea lunara(ce cheltuieli si cum se calculeaza).Multumesc! (vezi toată discuția)
Intretinere zkostel zkostel am cumparat un apartament intr-un cartier rezidential dar nu m-am mutat deocamdata , dar la intretinere mi se impune sa platesc ( administratia fiind de la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli asociatie proprietari lumi007 lumi007 Buna ziua, un An nou fericit va doresc tuturor ! Intrebarea mea este :daca in apartamentul meu proprietate personala nu locuieste nici o persoana ce ... (vezi toată discuția)