Am dat unei cunostinte suma de 1500 lei pentru a-mi cumpara doua telefoane mobile pe care nu mi le-a adus.......L-am sunat si nu mai raspunde la telefon........eu am ramas si fara bani si fara telefoane........Ce infractiune a comis persoana respectiva????
Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
Art. 238
Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Puteți depune plângere dacă nu reușiți să obțineți restituirea sumei de bani.Încadrarea corectă o vor face organele de up
Si eu opinez catre abuz de incredere, trebuie sa aveti in vedere ca este vorba de plangere prealabila si aveti un termen de 3 luni in care sa o depuneti.
Fapta de a pretinde și primi bani, inducând în eroare persoana vătămată cu privire la împrejurarea că aceștia vor fi folosiți pentru achiziționarea de telefoane mobile pentru persoana vătămată constituie infr de înșelăciune și nu de abuz de încredere.
Inducerea în eroare a fost determinantă pentru remiterea banilor, pe care, altfel, persoana vătămată nu i-ar fi remis.
În cazul abuzului de încredere predarea bunului presupune încrederea acordată licit, iar nu cea obținută în mod fraudulos.
@ysl:
Daca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in urma unor manopere dolosive ar putea fi inselaciune, dar din descriere rezulta doar ca i-a dat unei cunostinte o suma de bani pentru a-i cumpara un telefon si acesta nu i l-a mai luat telefonul, nu vad ca respectiva persoana sa-i fi pretins aceasta suma inducandu-l in eroare, ci utilizatorul pare sa-i fi dat de buna voie suma de bani in scopul cumpararii unui telefon, cum de altfel nu vad cum v-ati dat dvs seama din descriere ca increderea a fost acordata in mod fraudulos si nu in mod licit. Daca utilizatorul ar descrie exact situatia de fapt ne-am lamuri.
Furt
ContSters186014
..buna seara..am o mare problema cu\'\' matusa mea draga\'\'si nu stiu unde sa cer ajutor..in anul 2007 bunicul a vandut un teren iar bani rezultati au fost ... (vezi toată discuția)