avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare index consumuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare index consumuri

Administratia blocului a afisat o atentionare-somatie catre locatari vizand trecerea la sistem pausal al celor care nu permit lunar , accesul in apartamentele proprietate personala, pentru citirea contoarelor la caldura si apa .
Doresc sa cunosc concret care este legislatia in acest caz si unde se poate apela in cazul in care numai printr-o simpla hartie (fara antet de administratie ) ne trezim noi ca proprietari trecuti la voia intamplarii in alt sistem de livrare apa si caldura .
Mentionez ca o astfel de somatie vine in urma unor fraude repetate in citire contoare de catre unii dintre locatari - poate fi o masura restrictiva concreta vis-a-vis de cei in cauza si care este modalitatea legala ?!
Multumesc anticipat .
Cu stima , Ruxandra Mazilu
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:30, 27 Ianuarie 2015
Opinie personala: este un abuz al acelor asociatii care revin la sistemul pausal in lunile in care nu se da citirea.

In mod normal, dupa contorizarea apei, nu mai vorbim de pausal.
Daca nu se da citirea, se trece o medie pe ultimele 3 luni, sa zicem sau o valoare convenita in comun, similar cu Electrica.
Anuntul de la avizier are o baza concreta, dupa cum singura spuneti - constatarea unor abuzuri din partea locatarilor, in primul rand.
Aceasta activitate - citirea apometrelor si repartitoarelor tine de organizarea interna a asociatiei.

Exista o reglementare legala in Ordinul ANRSC nr 343/2010, dar care are urmatorul enunt:
Art.5
...........
(3) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri în următoarele cazuri:
a) când nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) când proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri;
c) când se constată violarea sigiliilor aplicate repartitoarelor sau robinetelor, modificarea ori înlocuirea corpului de încălzire, modificarea poziţiei de montare a repartitorului de costuri sau orice alte acţiuni care pot conduce la denaturarea corectitudinii datelor înregistrate de repartitorul de costuri. Consumul pe perioada dintre verificarea anterioară şi cea curentă se recalculează conform prevederilor art. 17 alin. (2) lit. a), în care coeficientul k(NC) are valoarea de 1,35 pentru apartamente şi 3 pentru spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă. Recalcularea nu are ca efect stingerea obligaţiilor care au luat naştere anterior momentului recalculării;
d) după împlinirea a 3 luni în care proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor. Consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului;
e) când proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori ale căror erori de măsură le depăşesc pe cele admise de producător.


Similar si pentru apa calda. Se poate extinde si pentru apa rece, desi Ordinul se refera doar la energia termica din calorifere si apa calda.

Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
elga50, moderator
Anuntul si masura adoptata in aceasta asociatie sunt firesti si legale. Conform HG 1588/2007 comitetul executiv poate adopta reguli si rregulamente pentru buna gestionare a asociatie. Asa ca poate adopata sistemul propriu de penalizari, regulamentul de gestionarea a apei, regulamentul de gestionare a agentului termic si orice alte reguli necesare.
Daca factura de apa arata ca pe asociatie s-au consumat 1000 m.c. apa, de exemplu, iar din consumul dat de fiecare apometru din apartamente rezulata doar 900 m.c, este ncesar sa se depisteze pierderile, sa se localizeze eventualele sustrageri, avarii...
Ori aceastea se pot depista prin control, verificare, citire efectiva luna de luna daca este cazul.
Nu inteleg cu ce poate sa-i deranjeze pe cei cinstiti faptul ca se citeste indexul!?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Care e modul de calcul pt. apa calda si caldura la un bloc cu centrala termica cornelusha cornelusha Buna seara, Va rog, stie cineva care e modul de calcul pentru apa calda, caldura si masinile de gatit( aragazuri)? Toate trei sunt conectate la un singur ... (vezi toată discuția)
Apa rece la apartamente cu centrala termica pante pante Buna ziua, suntem 11 apartamente cu CT ( 23 persoane) intr-un bloc cu 2 scari). Blocul nu are contor de bransament cu APA NOVA, apa rece se plateste pausal. ... (vezi toată discuția)