avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... OUG111/2010
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

OUG111/2010

Buna ziua! 1. Sotia este insarcinata(4 saptamani), este casnica si in ultimele 12 luni nu a realizat niciun venit, daca se angajeaza acum cateva luni pana va naste poate beneficia de indemnizatia aferenta concediului pentru cresterea copilului?
Multumesc
Nu va putea beneficia de indemnizatia pentru CCC, intrucat pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
....
1. - Daca dvs., tatal copilului, indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si sunteti salariat atunci puteti solicita direct (fara a intra in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana implineste acesta 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.

2. Indiferent daca beneficiati sau nu de CCC sau stimulentul de insertie veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
multumesc pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil priestess priestess buna seara, am si eu niste nelamuriri :) sunt in urmatoarea situatie: doresc sa raman insarcinata insa nu am cotizat la impozit pana in prezent, nefiind ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului popovicimarilena popovicimarilena Buna,ma numesc Marilena am 36 de ani,si as dori sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare ,din cauza unor probleme de sanatate nu am putut ramane ... (vezi toată discuția)