avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... vreau sa consult un dosar aflat pe rolul instantei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

vreau sa consult un dosar aflat pe rolul instantei

Intr-o zi, in timpul sedintei am observat mai multe spete care se asemanau dramatic cu speta mea.
Prin urmare, consider in temeiul dreptului de acees la informatii si in interesul justitiei, practicii unitare etc, ca trebuie sa am posibilitatea sa consult dosarele respective chiar inainte ca judecata sa se incheie.
Va rog sa ma sfatuiti cum pot obtine aceasta!
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 12:30, 20 Februarie 2015
Puteti studia un dosar, doar in cazul in care sunteti parte in acel dosar.Dvs.v-ar conveni ca oricine sa aiba acces la dosarul dvs.?
Oricine trebuie sa aiba acces la informatii publice.
Cu atat mai mult cei care justifica interesul, justitiabili fiind.
Protectia datelor personale se face prin anonimizare.
Sedintele de judecata sunt publice. Implicit si, intr-o anumita masura, continutul dosarelor.

conform disp. art. 92 alin. (2) din Regulamentul de ordine interioară al instantelor judecatoresti: Dosarele şi evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecată pot fi consultate de persoanele care justifică un interes legitim, cu respectarea ordinii de solicitare şi a măsurilor de asigurare a integrităţii documentelor. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aprobă de persoana care coordonează activitatea compartimentului arhivă.
Mai departe, la alin. (7) se mentioneaza: Persoanele care efectuează studii şi cercetări în folos propriu sau în interes de serviciu au acces la mapele de hotărâri ale instanţei, pe baza solicitării personale, în condiţiile legii.

Se observa ca prevederea invocata nu limiteaza sfera persoanelor care justifică un interes legitim strict la partile in acele dosare, altfel s-ar fi putut specifica in mod concret ca accesul este permis doar partilor in dosar.
In lipsa accesului, prin intermediul serviciului de arhiva, la hotararile pronuntate in sedinta publica, niciun justitiabil nu ar mai avea vreodata acces la practica unei instante, ceea ce ar fi o ingerinta arbitrara si absurda in dreptul de aparare.
Tot in acest sens, conform prevederilor art. 26^5 din Regulamentul de ordine interioară al instantelor judecatoresti:
(1) Instanţele de judecată sunt obligate să completeze şi să actualizeze permanent portalul, prin publicarea propriei jurisprudenţe relevante, în condiţiile legii.
(2) Pe măsura asigurării resurselor necesare, obligaţia prevăzută la alin. (1) vizează toate hotărârile judecătoreşti care constituie informaţii de interes public, pronunţate ulterior.

art. 6 alin ( 1) si (2) Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public : Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice, in conditiile prezentei legi, informatiile de interes public. Autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal.

Dupa cum vedeti, vbesc pe forum amplu despre dosarul meu.... prin urmare puteti concluziona ca m-as bucura prin aceasta sa fiu de ajutor altora, la fel cum as aprecia si altii sa imi fie de ajutor mie. Prin urmare, va rog calduros sa ne circumscriem legii, nu considerentelor subiective!
Daca nu sunteti parte intr-un dosar nu veti avea acces la acesta. Dar, daca aveti un teei legal justificat demonstrat cu acte, puteti solicita accesul la acestea, in baza Legii 677/2001. Daca se va constata ca aveti dreptate veti avea acces, daca nu, nu.
Interesanta legea... dar cum anume in temeiul ei??
La prima vedere, legea respectiva pare a proteja datele personale, mai degraba decat sa reglementeze accesul altora la ele :)
Exact. Protejeaza accesul la datele personale, insa daca exista temei legal justificat se permite comunicarea unor date, daca acestea au legatura cu o speta a dvs de la instanta ( acesta fiind temeiul legal justificat in cazul dvs ).

Legea 677/2001

Conditii de legitimitate privind prelucrarea datelor

Art. 5.
(1) Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu exceptia prelucrarilor care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 si 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare.
(2) Consimtamantul persoanei vizate nu este cerut in urmatoarele cazuri:
a) cand prelucrarea este necesara in vederea executarii unui contract sau antecontract la care persoana vizata este parte ori in vederea luarii unor masuri, la cererea acesteia, inaintea incheierii unui contract sau antecontract;
b) cand prelucrarea este necesara in vederea protejarii vietii, integritatii fizice sau sanatatii persoanei vizate ori a unei alte persoane amenintate;
c) cand prelucrarea este necesara in vederea indeplinirii unei obligatii legale a operatorului;
d) cand prelucrarea este necesara in vederea aducerii la indeplinire a unor masuri de interes public sau care vizeaza exercitarea prerogativelor de autoritate publica cu care este investit operatorul sau tertul caruia ii sunt dezvaluite datele;
e) cand prelucrarea este necesara in vederea realizarii unui interes legitim al operatorului sau al tertului caruia ii sunt dezvaluite datele, cu conditia ca acest interes sa nu prejudicieze interesul sau drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei vizate;
f) cand prelucrarea priveste date obtinute din documente accesibile publicului, conform legii;
g) cand prelucrarea este facuta exclusiv in scopuri statistice, de cercetare istorica sau stiintifica, iar datele raman anonime pe toata durata prelucrarii.
(3) Prevederile alin. (2) nu aduc atingere dispozitiilor legale care reglementeaza obligatia autoritatilor publice de a respecta si de a ocroti viata intima, familiala si privata.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
Krissia ., Alte profesii

Alte discuții în legătură

Publicarea numelui si prenumelui precum si a adresei partiale danield11 danield11 Este legal sa fie publicat intr-un ziar local, online, pe o lista a datornicilor, numele si prenumele precum si adresa partiala a persoanelor? (vezi toată discuția)
Sentințele sunt private sau publice? e legal să fie publicate în presă? sorein sorein Într-un proces civil s-a dat sentința la 25 oct. În portal se scrie: „Pronunţată astăzi prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin ... (vezi toată discuția)
Legea 677 - date cu un caracter personal cenush cenush Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca un operator de date cu caracter personal care a colectat date cu caracter personal in timpul unei campanii ... (vezi toată discuția)