avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurati persoane fara venituri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurati persoane fara venituri

Buna seara! Am si eu o intrebare.
Am fost in somaj 6 luni pana in dec 2014.Incepand cu ian 2015 imi platesc asigurarea de sanatate din mana(pt ca nu mi-am gasit un loc de munca inca). . In perioada 2011-iun 2013 sotul meu a realizat venituri din dividente(12 lei/an) si figureaza cu o datorie la Casa de Asigurari de Sanatate de aprox. 1600 lei.Sotul nu mai e asigurat la sanatate din 2002. In iun 2013 m-am angajat eu si l-am luat in intretinere. Cand am intrat in somaj iarasi l-am luat coasigurat. Stiu ca in timpul in care eu am fost angajata sau somera cu indemnizatie el putea efectiv beneficia de asigurarea de sanatate doar daca ar fi facut o plata partiala din datoria pe care o are.
Vreau sa-mi iau sotul, care nu are nici un venit, coasigurat. La Casa de Asigurari de Sanatate mi s-a spus ca nu il pot lua pe sotul meu coasigurat pentru ca nu avem 5 ani de casatorie. Suntem casatoriti din 25 aug 2012. Ce trebuie sa fac ?
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
EMANUELLA2606, utilizator
Cel mai recent răspuns: EMANUELLA2606 , utilizator 20:57, 28 Ianuarie 2015
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Prin urmare, textul de lege nu conditioneaza calitatea de coasigurat de durata casatoriei.

Sesizati Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu privire la ce v-a spus CJAS.
[ link extern ]
Va multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot avea un card de sanatate? Somerafaravoie Somerafaravoie Buna ziua Am 56 de ani si nu mai lucrez din 2011 deci nu am mai cotizat la Casa de Asigurari de Sanatate dar am pe cartea de munca 30 de ani cotizati. Oare ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala ( înscriere la medic de familie ) rupa rupa buna ziua - va rog sa -mi dati un sfat ! nu lucrez , nu am serviciu , nu sint pensionar si am avut nevoie de o trimitere medicala pt. internare si nu am ... (vezi toată discuția)
Cnas vasiletudurean vasiletudurean Buna ziua.Daca sotul este pensionat de boala gr.2 si sotia este casnica,ea are dreptul sa primeasca card de sanatate?va multumesc. (vezi toată discuția)