avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ASIGURARE IN SISTEMUL DE SANATATE
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ASIGURARE IN SISTEMUL DE SANATATE

Referitor la asigurarea in sistemul de sanatate,as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez in cazul fetitei mele care in ian.2016 va implini 18 ani dar va fi eleva in cl XII -a pana sept.2016,cand se termina anul scolar si poate ca va urma in continuare cursuri superioare de invatamant. Cum se procedeaza in perioada ,dupa implinirea celor 18 ani? Trebuie sa-i inchei (fetitei) un contract de asigurare cu CASS?!Chiar daca mai este aproape un an pana atunci,as vrea sa stiu ce trebuie sa fac,deoarece fetita sufera de o boala cronica ce necesita tratament lunar si pe care il urmeza de cand era bebelus.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:59, 27 Ianuarie 2015
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniu sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:

a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.


2. Din Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita, apobate prin Ordinul CNAS nr. 617 din 13.08.2007:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:

a) pentru copiii în varsta de pana la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de nastere, dupa caz;

b) pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 şi 26 de ani, cu act de identitate şi cu un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document din care sa rezulte ca au calitatea de elev sau student, precum şi cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca;
...

Art. 21.
Documentul prevazut la art. 20 alin. (1) se elibereaza cu respectarea modelului prevazut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice şi are urmatoarea perioada de valabilitate:

a) pentru persoanele prevazute la art. 20 alin. (1) lit. a) adeverinta este valabila pana la implinirea varstei de 18 ani; persoanele care fac parte din aceasta categorie se pot prezenta la furnizorii de servicii medicale cu adeverinta prevazuta la art. 20 alin. (1) sau cu actul de identitate (certificat de nastere sau carte de identitate);

b) pentru persoanele prevazute la art. 20 alin. (1) lit. b) adeverinta este valabila pe durata anului scolar sau universitar;
...


3. - Asadar nu e nevoie sa-i platiti asigurarea deoarece poate fi asigurata fara plata contributiei.
- Luati legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), prezentati documentele prevazute mai sus si primiti o adeverinat de asigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas pentru student cu prelungire studii 1 semestru ztrahanache ztrahanache Sunt student in an terminal si voi depune cerere la facultate de prelungire a studiilor cu 1 semestru (cu taxa) ca sa imi dau 1 restanta si licenta. Am pana ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala alexis951 alexis951 Buna seara! Daca sunt elev la un liceu seral am dreptul la asigurare medicala? Am 20 de ani.Dar la alocatie? Multumesc! (vezi toată discuția)
Asigurare medicala gabriella27 gabriella27 Buna ziua.Ma numesc Mititelu Gabriela si problema mea este urmatoarea:sunt insarcinata insa nu lucrez deci nu beneficiez de asigurarea medicala.M-am interesat ... (vezi toată discuția)