avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Nelamuriri PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Nelamuriri PFA

Zilele acestea vreau sa ma duc sa depun declaratiile pentru acest an (220 - o noua estimare, 200 - venitul realizat anul trecut si 600), insa am cateva nelamuriri:

1. Eu am platit majoritatea taxelor (plati anticipate pe 2014) in timpul anului trecut, insa ultima rata care avea scadenta la 22 Decembrie 2014 am apucat sa o platesc abia in 2015. Stiu ca in lege este specificat ca pot deduce cheltuiala doar daca s-a defectuat in cursul anului fiscal pentru care trebuie sa platesc (2014) etc etc - insa oare comit vreo "ilegalitate" daca deduc totalul CASS si CAS platit anticipat pentru anul 2014 (chiar daca o mica parte a fost achitata abia in Ian 2015?

Multi mi-au zis ca nu-i nicio problema, ca practic nu insel pe nimeni - pur si simplu deduc cat am platit pentru anul 2014.

Oare o sa se "depisteze" aceasta mica neregula cand depun declaratia 200 (la cheltuieli deductibile/contributii o sa sa trec intreaga suma pe care am achitat-o anticipat pentru 2014 CASS + CAS) ? :)


2. Nu stiu daca sa trec in RJIP cheltuielile cu contributiile obligatorii (sanatate si pensii).

Am citit reglementarile contabile si acolo nu scrie daca aceste cheltuieli se trec sau nu. Prin urmare, unele persoane le trec, altele nu.

Faza e ca daca nu le trec si vine nenea inspectoru' la mine, o sa fiu nevoit sa-i arat ceva/un document care sa cuprinda cheltuielile deductibile (totu' insumat frumos, cu toate chitantele de la ANAF). Nu pot sa-i flutur chitantele aiurea si sa-i fac calculul in fata.

Deci, voi ce ma sfatuiti sa fac?



MULTUMESC MULT! :)
Cel mai recent răspuns: MrDerpson , utilizator 12:34, 30 Ianuarie 2015
Ce ati platit in 2015 nu luati in calcul in registrul jurnal de incasari si plati si nici in declaratia 200 pentru 2014 ci doar in 2015.
Ele se trec in acest rjip la data din documentul de plata..
Prin urmare, acea plata pentru contributii pe care am facut-o anul acesta (chiar daca era pentru 2014), o voi trece in jurnal la data platii si o voi deduce abia anul viitor (cand voi depune declaratia 200 pentru veniturile realizate in 2015).


Acum observ ca in declaratia 200 exista niste mentiuni:
"se înscrie suma reprezentând cheltuielile efectuate în
vederea realizării venitului, cu condiția să  fie efectuate în interesul direct al activității, să 
corespundă  unor cheltuieli efective, să  fie justificate cu documente  şi să  fie cuprinse în
cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite
, inclusiv contribuțiile
sociale obligatorii plătite, potrivit legii.  "

"Sub sancǹiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar cNJ datele înscrise în acest formular sunt corecte ǵi complete"


Mai bine sa dormi linistit. :)

Multumesc!
Am rezolvat, am depus declaratiile.

O zi buna! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa sistem real - plata cas si cass se trece in registrul de incasari si plati? DianaGherea DianaGherea Sunt PFA in sistem real. Nu am angajati. Plata CAS SI CASS se trece in registrul de incasari si plati? Plata CAS este cheltuiala deductibila? Dar plata CASS ... (vezi toată discuția)
Documente necesare pfa earlysunset earlysunset Buna ziua! Am mai multe intrebari referitoare la documentele pe care trebuie sa le intocmeasca o PFA nepletitoare de TVA, in sistem real: 1. Din cat m-am ... (vezi toată discuția)
Deducere chelt sociale pentru pfa vio38 vio38 Buna ziua! Pentru o persoana fizica autorizata se deduc incepand cu anul 2016 cheltuielile reprezentand contributiile sociale obligatorii ( pensie si ... (vezi toată discuția)