avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau partaj

Buna seara, as dori sa imi spuneti cum ar fi mai bine sa procedam in urmatoarea situatie: in urma decesului parintilor eu si fratele am devenit mostenitorii unei case. Acum dupa 15 ani fratele vrea sa imi doneze mie jumatatea lui avand in vedere ca eu locuiesc in respectiva casa.. cum trebuie sa procedam astfel incat sa nu am surpriza dupa cativa ani ca sotia lui sau fiica ataca acest lucru ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: syka , utilizator 18:09, 31 Ianuarie 2015
Partaj.
Va multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune si cam cat ar costa asa ceva ?
donatia poate fi revocata in anumite conditii si partajul este calea, dupa cum a spus colega.
partajul pe cale amiabila. adresati-va unui notar si vedeti tarifele. ele pot sa difere de la notar la notar, asa ca este bine sa va interesati la mai multi notari.
Va multumesc.
Partajul este scutit de impozit. La vanzare se datoreaza impozit. Onorariul si taxa de intabulare sunt aceleasi atat la partaj cat si la vanzare. Concluzia vanzarea este mai costisitoare pentru ca se datoreaza si impozit. Numai la donatie intre rude pana la grad 3 inclusiv nu se datoreaza impozit.
Insa in speta de fata actul care oglindeste raportul juridic ral este partajul care din fericire este si varianta cea mai putin costisitoare.

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune dan_co dan_co Buna ziua. As dori un sfat legat de iesirea din indiviziune a 2 mostenitori legali. In fapt este vorba de 2 frati care, in urma decesului unicului parinte ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare Roxanne30 Roxanne30 Buna seara, As dori sa va intreb cam cat ar ajunge un contract vanzare-cumparare facut intre mama-fiica si care ar fi valoarea minima a apartamentului la ... (vezi toată discuția)
Donatie dani1dani dani1dani Buna Parintii mei au murit anul trecut. Am facut succesiunea cu fratele meu, avem fiecare jumi/juma. Vreau sa ii las fratelui meu jumatatea mea: ... (vezi toată discuția)