avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantii de gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantii de gestiune

cine hotaraste oprirea din salariu a agarantiei de gestiune, si in baza carei legi?
daca ai acces la conturile firmei si ai semnatura in banca este normal sa ti se opreasca garantii materiale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 28 Ianuarie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr.22/1969
Art. 11. - Constituirea garanţiei se face prin contract încheiat în scris.

Garanţiile reciproce între gestionari nu sînt admise. Aceeaşi persoană nu poate constitui garanţii pentru mai mulţi gestionari. Cel care constituie garanţia va declara, în scris, dacă a mai constituit alte garanţii.
Garanţiile suplimentare se constituie înainte de încredinţarea gestiunii.

Art. 12. - Garanţia în numerar va fi de minimum un salariu şi de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depăşi valoarea bunurilor încredinţate.
Pentru gestionarii retribuiţi pe bază de cotă procentuală, cuantumul minim al garanţiei în numerar va fi echivalent cu cîştigul mediu pe o lună, iar cel maxim cu cîştigul mediu pe 3 luni.

Art. 13. - Garanţia în numerar se reţine în rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cîştigul mediu pe o lună, după caz. Dacă, din cauza altor reţineri, ratele în contul garanţiei în numerar nu pot fi reţinute, gestionarul este obligat să le depună.
Pentru angajaţii temporari, alţii decît cei prevăzuţi la articolul 10 alineatul ultim, precum şi pentru angajaţii sezonieri, se vor putea stabili rate mai mari sau chiar obligativitatea depunerii, la încredinţarea gestiunii, a garanţiei integrale în numerar.

Art. 1
Gestionar, în înţelesul prezentei legi, este acel angajat al unei persoane juridice prevăzute la art. 176 din Codul penal care are ca atribuţii principale de serviciu primirea, păstrarea şi eliberarea de bunuri aflate în administrarea, folosinţa sau deţinerea, chiar temporară, a acesteia.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantia materiala a gestionarilor kintaregala kintaregala echivalentul a cate salarii se poate retine unei persoane angajate pe post de gaestionar? (vezi toată discuția)
Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Garantie materiala gestionar mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna ziua! ati putea sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul retinerii garantiei materiale pt. gestionari? Mai e valabila cota de 1/10 din salariu ? ... (vezi toată discuția)