avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Limitele rejudecarii in penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Limitele rejudecarii in penal

Buna ziua, ma confrunt cu o problema care necesita atentia dvs.
In speta, inculpatul a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de inselaciune si a fost achitat. Atat parchetul, cat si inculpatul au promovat recurs. Curtea de Apel a casat Sentinta in intregime si a trimis cauza spre rejudecare avand in vedere faptul ca judecatorul instantei de fond s-a pronuntat doar cu privire la o infractiune de inselaciune, pe cealalta a omis-o din greseala.
Acum intrebarea este urmatoarea:
Avand in vedere limitele rejudecarii prevazute de art 425 CPP, alin 2 spune ca in situatia in care hotararea este desfiintata in apelul procurorului in defavoarea inculpatului, atunci judecatorul care rejudeca cauza poate agrava solutia data de prima instanta.
Intrebarea este daca instanta care rejudeca poate agrava solutia si in situatia in care hotararea este desfiintata atat in apelul procurorului cat si a inculpatului. Mentionez ca Instanta de control a admis ambele recursuri. (In codul vechi era prevazut recursul, in cel nou apelul)
Ne facem griji deoarece judecatorul care rejudeca are motive personale sa condamne inculpatul, insa aceste motive nu pot fi dovedite printr-o cerere de recuzare.
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
andreiluputan, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:47, 28 Ianuarie 2015
Pedeapsa poate sa fie mai mare in caz de rejudecare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agravarea situatiei inculpatului in cel de al doilea recurs? ContSters40598 ContSters40598 Recursul inculpatului a fost admis la ICCJ, dar si recursul Parchetului care l-a declarat atat in fav. inculpatului , - in latura civila cat si in latura ... (vezi toată discuția)
Non reformatio in pejus- contestatie minister public d.nicoleta d.nicoleta In ceea ce priveste art. 341 (9) CPP, in contestatia formulata de Ministerul Public este incident principiul non reformatio in pejus? Iar avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Rejudecare dorinv dorinv Sentinta instantei de fond condamna inculpatul la inchisoare si plata catre partea civila la despagubiri. In apelul declarat de inculpat, instanta il admite si ... (vezi toată discuția)