avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal neaparat din data semnarii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal neaparat din data semnarii fisei de evaluare

buna ziua,
am si eu o nelamurire.concedu de risc maternal se ia obligatoriu din data in care s-a facut fisa de risc maternal? eu am semnat fisa de evaluare in data de 22.05 2014, iar concediu l-am luat din 3.07.2014.. am nascut pe 26 .11.2014. iar acum asistenta spune ca de fapt nu mai trebuia sa-mi dea 120 zile ci doar 78 (parca) pt ca se scad zilele din 22.05 pana in 3.07....si in conditiile astea nu-mi mai da concediu de maternitate care ar mai fi inca 33 zile.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:29, 28 Ianuarie 2015
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
...

2. Deci dupa terminarea concediului de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) mai puteti beneficia de concediu de risc maternal cu respectarea celor 120 de zile.

3. Acum nu sunteti in concediu crestere copil (CCC)?

-cum sa scriu ca sa ma fac inteleasa..:( ...este o incurcatura..
-am semnat fisa de evaluare in data de 22.05, am intrat in concediu de risc in data 3.07.din aceasta data mi s-au dat 120 zile de concediu de risc.
- acum asistenta spune ca a gresit ...pt ca eu ar fi trebuit sa stau acasa exact din data 22.05 si ca ar fi trebuit sa scada din 120 zile cele 42 zile ( din 22.05 pana in 3.07) si sa-mi dea doar 78 zile de risc
-.din cele 126 zile de maternitate mi-a dat pana acum 93 zile...si nu mi-ar mai da celelalte 33 zile...ca sa acopere zilele de la concediu de risc
- de la biroul de personal de la servici mi s-a spus ca ar trebui sa-mi dea si cele 33 zile...si apoi sa intru in concediu de crestere a copilului.
-nu sunt deloc lamurita si as vrea sa stiu cum este situatia de fapt.....
1. - Concediul de risc maternal nu se poate acorda simulta cu concediul de maternitate.
- Concediul de maternitate (cele 126 de zile) se acorda in totalitate dar vs. puteti decide daca stati in concediu postnata numai 42 de zile dua care solicitati sa intrati in CCC.

2. Eu va recomand sa nu mai solicitati restul de concediu de risc maternal deoarece este mai convenabil sa intrati in CCC.
multumesc !
Pentru calculul zilelor de concediu de risc maternal conteaza doar certificatele medicale eliberate. Daca primul certificat s-a eliberat din 03.07.2014, atunci de la aceasta data se socotesc cele 120 de zile calendaristice.
Concediul de maternitate este total separat de cel de risc maternal. Nu poate asistenta sa va taie dreptul la cele 126 de zile de concediu de maternitate.

Dar ce-ati facut din 22.05 pana in 03.07.2014? Ati lucrat, desi ati avut o fisa de risc ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal deduanca deduanca Buna seara. Sunt insarcinata in 26 de saptamani. Am dpn ul pe 19 iunie. As dori sa stiu daca mi se aproba de la medicina muncii,de exemplu de saptamana ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Fely39 Fely39 Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)