Bine v-am găsit. Dețin cetățenie română din anul 2001(cu reședință în RM). În anul 2004 m-am căsătorit. Deci avem 10 ani de căsătorie. Legea cetățeniei, art 8 (a) spune că se poate acorda la cerere dacă s-a născut și domiciliază SAU domiciliază de cel puțin 8 ani SAU convețuește de cel puțin 5 ani. Deci întrebarea mea este: eu corect înțeleg acești SAU? Adică soția mea poate depune cererea pentru acordarea cetățeniei? Sper să am un răspuns. Vă mulțumesc anticipat.
Ati inteles corect insa vedeti ca art. 8 (1) are mai multe conditii, acestea trebuie indeplinite cumulativ cu a):
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor - dvs. locuiti in Moldova
[...]
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
Daca sotia dvs. este tot cetatean moldovean poate indeplineste conditiile pentru redobandirea cetateniei, pe baza casatoriei si a convietuirii nu cred ca aveti sanse.
Potrivit codului familiei: "Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului. Statul este obligat sa sprijine, prin masuri economice si sociale, încheierea casatoriei, precum si dezvoltarea si consolidarea familiei." Tot odată eu, soțul, sunt cetățean român cu reședința în altă țără. La ce trebue să am mijloace legale pentru o existenta decenta în România cînd le am în RM? Este un caz diferit, nu? :hm:
Din moment ce nu indepliniti conditiile legislatiei romane aflate in vigoare nu cred ca exista posibilitatea ca sotia dvs. sa obtina cetatenia romana doar pentru faptul ca dvs. sunteti roman. Este bine sa va informati si sa luati in calcul si posibilitatea de a locui o anumita perioada in Romania pentru a putea beneficia de facilitatile statului roman. Dupa dobandirea cetateniei puteti sa va mutati inapoi in rep. Moldova, devenind CRDS.