avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Legea cetățeniei
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Legea cetățeniei

Bine v-am găsit. Dețin cetățenie română din anul 2001(cu reședință în RM). În anul 2004 m-am căsătorit. Deci avem 10 ani de căsătorie. Legea cetățeniei, art 8 (a) spune că se poate acorda la cerere dacă s-a născut și domiciliază SAU domiciliază de cel puțin 8 ani SAU convețuește de cel puțin 5 ani. Deci întrebarea mea este: eu corect înțeleg acești SAU? Adică soția mea poate depune cererea pentru acordarea cetățeniei? Sper să am un răspuns. Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 14:29, 31 Ianuarie 2015
Ati inteles corect insa vedeti ca art. 8 (1) are mai multe conditii, acestea trebuie indeplinite cumulativ cu a):
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor - dvs. locuiti in Moldova
[...]
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

Daca sotia dvs. este tot cetatean moldovean poate indeplineste conditiile pentru redobandirea cetateniei, pe baza casatoriei si a convietuirii nu cred ca aveti sanse.
Potrivit codului familiei: "Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului. Statul este obligat sa sprijine, prin masuri economice si sociale, încheierea casatoriei, precum si dezvoltarea si consolidarea familiei." Tot odată eu, soțul, sunt cetățean român cu reședința în altă țără. La ce trebue să am mijloace legale pentru o existenta decenta în România cînd le am în RM? Este un caz diferit, nu? :hm:
Din moment ce nu indepliniti conditiile legislatiei romane aflate in vigoare nu cred ca exista posibilitatea ca sotia dvs. sa obtina cetatenia romana doar pentru faptul ca dvs. sunteti roman. Este bine sa va informati si sa luati in calcul si posibilitatea de a locui o anumita perioada in Romania pentru a putea beneficia de facilitatile statului roman. Dupa dobandirea cetateniei puteti sa va mutati inapoi in rep. Moldova, devenind CRDS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cetatean strain dj_alex_x dj_alex_x salut. ma puteti ajuta va rog? as vrea sa stiu... cum pot sa ma casatoresc cu o cetateanca straina (mai precis din Rep. Moldova)? cum se procedeaza cu ... (vezi toată discuția)
Dobandirea cetateniei in cazul casatoriei olgac olgac Am cetatenia Rep. Moldova. Sunt casatorita din 2000. Primii 5 ani am avut resedinta temporara ca studenta. In urma studiilor am plecat din tara pt masterat si ... (vezi toată discuția)
Strãin cãsãtorit cu romanca - obtinere cetatenie romana kouliscon kouliscon Stie cineva dacă acum că i-am căsătorit cu o româncă, dacă pot sa iau Naționalitate român? sau care este procedura de a obține ... (vezi toată discuția)