avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Titular al unei i.i. - angajat la propriul i.i. este ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Titular al unei i.i. - angajat la propriul i.i. este legal?

Un titular al unei i.i. este angajat la propriul i.i. este legal acest lucru?
ce se poate face pentru a schimba situatia?
Este in regula daca i se inceteaza cim? Insa stiu ca un titular al unei i.i. daca, nu este salariat, pensionar sau somer este obligat sa se asigure in sistemul public de pensii.
Pentru aceasta trebuie depusa declaratia 600 pana pe 02.02.2015. Care este baza lunara de calcul a contributiei sociale pentru persoanele fizice autorizate in 2015?
este 26.3% din venitul net (venit brut minus cheltuieli deductibile) care reiese si din declaratia 200 sau 26.3% dintr-o suma la alegere, cuprinsa intre 845-12.075lei.
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:04, 29 Ianuarie 2015
Titularul I.I.nu poate fi propriul sau angajat,potrivit art.24 din OUG nr.44/2008 actualizat. Nu stiu cum a fost posibil ca ITM sa nu sesizeze acest aspect,daca ati depus REVISAL.
Asigurarea in sistemul public de pensii poate sa fie facuta, fie prin incheierea unei declaratii de asigurare cu Casa judeteana de pensii,fie prin depunerea Declaratiei 600,pentru un venit minim lunar asigurat de 845 lei/lunax26,3%= 222 lei.In situatia in care din declaratia 200/2014 rezulta un venit net peste nivelul minim lunar mentionat CAS va fi calculat la acest nivel.
Poate fi, in acelasi timp, titular la propria I.I. si salariat in alta parte, la un alt angajator. Cat timp e valabil acel contract de munca, pe I.I. nu plateste contributie la pensie. Daca se inceteaza acel contract de munca, trebuie sa depuna D600 pe I.I.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii declaratii intreprindere individuala deanna deanna Buna ziua, As avea cateva intrebari cu privire la contabilitatea si obligatiile declarative ale unei I.I. 1. O I.I. infiintata in septembrie 2014, care ... (vezi toată discuția)
Contributii obligatorii pfa claudana claudana Buna ziua! Tin contabilitate la un PFA nou infiintat si va rog frumos sa-mi spune-ti ce contributii obligatorii trebuie sa plateasca titularul de PFA. ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie gabrielagabigabi gabrielagabigabi buna ziua, am un cabinet medical pe libera practica si as vrea sa stiu care este valoarea pe care sa o inscriu in declaratia600 pentru CAS (845 ... (vezi toată discuția)