Sunt director de firma si am avut surpriza sa constat ca pe luna Mai cheltuielile cu combustibilul nu mai sunt deductibile! insa cheltuielile cu masina cu care ma deplasez da. Va rog sa ma lamuriti ce este cu deductibilitatea chaltuielilor cu masinile la firma, intriucat am doua masini pe firma (una in leasing si una cumparata anul trecut), firma noastra activeaza in domeniul vanzarilor de utilaje industriale si suntem doi oameni in firma care trebuie sa alergam in toata tara la clienti pentru ca de la birou nu se pot face afaceri in domeniul nostru.
Nu este deductibila cheltuiala cu combustibilul pentru autoturismul utilizat de catre directorul societatii si nici TVAul aferent acestuia.este deductibila doar cheltuiala cu combustibilul utilizat de salariati penru deplasari la clienti pentru interventii.In acest caz este deductibil si TVAul.
Pentu a beneficia de deductibilitatea atat a cheltuielii cu combustibil , cat si a TVAului aferent trebuie sa se faca dovada astfel:
-prin intocmirea foilor de parcurs de unde sa rezulte deplasarea , distanta parcursa si combustibilul consumat;
-solicitarea clientului unde va deplasati , contractul incheiat de unde sa rezulte acea deplasare.
In cazul autoturismului condus de directorul societatii se deduc doar cheltuielile aferente intretinerii , reparatiilor si service-ul autoturismului, implicit TVAul aferent acestor cheltuieli.
Ptr.o microintreprindere cu actionar unic,fara personal,cu o singura masina , rezolvarea tuturor problemelor legate de aprovizionarea cu marfa,distributia marfurilor la clienti si absolut tot ce tine de desf.activitatii facindu-se de actionarul insusi, cum se procedeaza cu combustibilul?...
varianta logica este sa intocmiti si sa pastrati toate documentele in baza carora se poate proba utilizarea autoturismului in legatura cu activitatea societatii...chiar daca fiscul nu va accepta deductibilitatea aveti o sansa sa castigati in instanta ...
varianta "inginereasca": gasiti o persoana care activeaza ca si dumneavoastra intr-o alta microintreprindere si incheiati contracte de prestari servicii de natura transporturilor bilateral- lunar va facturati una alteia (microintreprinderile) km la nivelul combustibilului utilizat.
Multumesc de sfat,!
-pt metoda "inginereasca" aceste facturari bilaterale ce au la baza,doar factura de prestari servicii?
-In cazul metodei "logice",in afara de bonuri de benzina ce sa mai pastrez ...ca foaie de parcurs nu am !
Tva combustibil
felisana
am vorbit cu o contabila si mi-a zis ca tva la combustibil este deductibil ( la fel ca si cheltuielile cu intretinerea si reparatiile la masini) pentru ... (vezi toată discuția)