Se da situatia:
Urmeaza sa infiintez o intreprindere familiala si am gasit un spatiu de inchiriat propice pentrut desfasurarea activitatii aferente intreprinderii mele (comert cu amanuntul). In cadrul aceleaiasi incaperi pana de curand si-au avut puncte de lucru 3 firme diferite (deci incaperea fiind impartita in 3), acum 2 dintre locuri sunt libere si doar una dintre firme mai desfasoara comert...urmand ca eu sa inchiriez unul dintre celelalte 2 locuri libere.
Intrebarea mea este in contractul de inchiriere cum sa specific la capitolul obligatiile partilor (mai exact cele ale chiriasului) cu privire la plata cheltuielilor legate de energie electrica, gunoi, incalzire, astfel incat sa reiasa obligativitatea platii cheltuielilor aferente doar spatiului utilizat. Si daca momentan suntem doar 2 firme in incapere iar partea a 3-a este libera ...ar trebui sa se imparta cheltuielile la 2, si mai apoi cand se va gasi si al-3-lea chirias sa se imparta la 3?
Facturile de la utilitati vin pe numele persoanei juridice de la care urmeaza sa inchiriez...si aceasta urma sa faca facturi si chitanta pt fiecare firma care se afla in incapere.
Astept cu interes indrumarile dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Mult succes in toate.
O zi buna. :)
Prerea mea este :
Pe toata durata inchirierii locatarul va suporta toate cheltuielile referitoare la utilitatile consumate pentru folosinta bunului inchiriat, respectiv gaz, curent, telefon, apa-canal, degajarea gunoiului etc
Dmv ar trebui sa platiti doar pentru spatiul pe care l- ati inchiriat . Si asta trebuie sa stipulati in contract.
Locatiunea este un contract prin care o persoana, numita locator, se obliga sa asigure unei alte persoane, numita locatar (chirias), folosinta temporara, totala sau partiala, a unui bun in schimbul unei sume de bani sau alte prestatii, numita chirie (art. 1411 C. civil).
In general proprietarul(locatorul ) se ocupa de redactarea contractului urmand ca in functie de modul cum a stabilit repartizarea cheltuielilor de intretinere cu cealalta firma locatara sa va incadreze si pe dumneavoastra.
Pt. a putea sa va factureze dumneavoastra direct aceste utilitati trebuie sa aibe si acceptul unitatilor furnizoare .
Se poate plati si o chirie marita care sa cuprinda si sumele destinate platii utilitatilor, care le va platii astfel locatorul.