avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierderi apa rece.......
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierderi apa rece.......

Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si sunt taxate suta la suta. De ex. proprietarul are 5mc apa rece , la asociatie apare inca odata 5 mc pierdere. Dar normal, daca ai contor nu ar trebui sa platesti cat consumi? Ca si celor de la Enel, gaz etc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:56, 1 Februarie 2015
elga50 a scris:

@grandanat
Daca veti da o cautare pe Google la firme care monteaza contoare de apa, nu veti vedea nicaieri denumirea de repartitoare de apa.

Aceste contoare, carora le mai spunem si apometre, masoara mc de apa, nu altceva. Factura de la furnizori vine pe mc consum global al scarii / blocului.
Cu atat mai mult cu cat utilizatorul vorbeste despre apa rece.

Cat despre apa calda, repartitoarele sunt acele contoare mai complexe care masoara si temperatura apei. In blocuri nu se folosesc repartitoare de costuri la apa calda, ci apometre, contoare care masoara numai si numai mc, nu si temperatura apei..


Firmele care le monteaza, dvs, si oricine puteti sa le spuneti cum doriti. Legea le spune insa repartitoare de costuri.

Mesajul anterior era tocmai un rapuns la intrebarea initiala.
Userul a se intreba
daca ai contor nu ar trebui sa platesti cat consumi ?

Am explicat ca apometrele de apartament nu sunt contoare. Am mai explicat si diferenta dintre contoare si repartitoarele de costuri.
Insa se pare ca un binevoitor a sters mesajul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015
grandanat, utilizator
dumutaadrianred a scris:

Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si sunt taxate suta la suta. De ex. proprietarul are 5mc apa rece , la asociatie apare inca odata 5 mc pierdere.


Cred ca la intrebarea de mai sus, prin raspunsurile postate s-a cam inteles de ce trebuie achitate si acele pierderi, care de fapt nu sunt pierderi in adevaratul sens al cuvantului, ci sa la zicem "neinchideri".
Ca aceste neinchideri au valoarea in jur de 100% - aici este problema dvs., a proprietarilor!
Adica, ne puteti explica, chestia aceasta se intampla luna de luna? Pai ce fac administratorul, membrii com. ex., presedintele - stau si contempleaza natura? de fapt ce trebuie sa faca?
- sa verifice daca in subsol si pe partile comune sunt/nu sunt pierderi de apa; daca sunt pierderi sa le repare;
- sa verifice acelasi lucru in fiecare loc de consum din apartamente; va dau un singur exemplu - un vas WC care are pierderi, pierde si pana la 8 mc apa/zi - inmultiti aceasta cantitate cu 30 de zile si ... da, nu numai ca se dubleaza pierderea;
- sa verifice daca indesii declarati de fiecare proprietar sunt corecti;
- sa verifice daca contorii functioneaza corect, au verificarea metrologica si daca subt sigilati in instalatie;
- sa verifice daca cantitatea de apa declarata de proprietari este in concordata cu nr. membrilor familiei (familie compusa din 4 persoane, declara un consum de 3 mc...);



Dar normal, daca ai contor nu ar trebui sa platesti cat consumi? Ca si celor de la Enel, gaz etc.


Pai cu cei de la Enel, gaz, etc. - aveti contract individual , nu? Cu as. prop. sau cu furnizorul de apa aveti incheiat contract individual de furnizare? In general, nu stiati ca asa se procedeaza la bloc? Care sunt motivele pentru care furnizorul de apa-canal nu incheie contracte individuale de furnizare ? Aveti idee?

Pe de alta parte, pe ce va bazati ca contulul de gaz sau cel de energie electrica functioneaza corect - adica platiti cat consumati???

Raspundeti-va corect la intrebarile puse, observati daca as. prop. are printre preocupari si verificarile (minimale in astfel de cazuri) sugerate si mai discutam.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometre plus pierderi alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! Am apometre apa calda si apa rece. De luna trecuta administratorul a inceput sa puna lunar si o cantitate suplimentara de metri cubi apa rece si apa ... (vezi toată discuția)
Problema citire apometre vio2013 vio2013 Buna ziua!Am o problema cu Asociatia de locatari de care apartin:apartamentele sint dotate cu apometre proprietarii ducind indexul apei la fiecare sfirsit de ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)