Buna ziua,
Numele meu este Mario, si sunt cetatean roman in urma cu 1 an am cunoscut o persoana de origine rusa, in luna noiembrie am venit impreuna in Romania.
Dansa avand o viza de tip Schengen cu valabilitate de 30 de zile in zona Schengen si 90 de zile in tarile non Schengen( cel putin asa ni/i sa spus la obtinerea vizei dar si la intrarea in tara acelasi raspuns am gasit de la ofiterul vamal. Ca sa aflu in urma cu cateva saptamani ca viza ei este expirata de la inceputul luni decembrie.) Cum am aflat este foarte banal si o totala lipsa de respect fata de noi....La inceputul lunii Ianuarie am inceput sa alerg dupa actele necesare casatoriei publicate pe MAE...actele traduse si legalizate, adeverinta de la ambasada, procura de la un notar cu un interpret legalizat, adeverinte medicale si am incercat sa fiu organizat in buna masura asta stiind ca de la depunerea actelor la starea civila va trebuii sa fie 10 zile de asteptare. Tineti cont ca aceste 90 de zile care ni sa spus ca dansa le-ar avea ca viza de sedere expira pe data de 4-2-2015 dupa toate calculele mele nunta ar fi fost oficiata undeva pe data de 25 ianuarie. Din pacate dupa depunerea actelor mi-sa transmis ca viitoarea mea sotie este ilegala pe teritoriul Romaniei iar nunta nu ar putea fi legalizata pentru ca nu indeplineste conditiile ca viza sa fie valabila la depunerea actelor cat si la inaugurarea/oficierea casatoriei.
Ma aflu intr-o situatie fara raspuns deoarece daca am calatorii in rusia pentru obtinerea unei noi vize va primii o interdictie pe spatiul Romaniei, situatie nefavorizata noua.
Ce pot face in situatia mea/noastra in momentul de fata?
Trebuie sa platim noi pentru "mica omitere a celor din institutiile de stat si ambasada respectiv"?
Imi cer scuze daca mesajul nu face sens pentru multi l-am recitit de cateva ori dar va rog sa ma scuzati daca am omis sau nu am fost cat se poate de explicit...situatie in care ma aflu imi dezechilibreaza starea de sanatate pshica si fizica.
In cazul în care, din motive obiective, cetăţeanul străin nu poate părăsi teritoriul României în termenul acordat de viză, el poate obţine o decizie de returnare de la formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări, document care îi permite sa mai rămână în Romania pentru cel mult 15 zile. Incercati sa va adresati ambasadei Ruse din Romania, dar ma tem ca raspunsul va fii negativ. De multe ori intalnim in practica cetateni care pretind functionarului sa le cunoasca situatiile personale. Exista obligativitatea si din partea cetateanului de a isi cunoaste si el legislatia tarii sale nu numai functionarul.Trebuia sa fiti dvs. mai atent la aceste detalii intrucat functionarii va spun doar informatii standard pana cand sunt pusi in fata documentelor vizual.