avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventia incheiata intre asociatia de proprietari si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventia incheiata intre asociatia de proprietari si proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuit

Bună ziua,

Dețin un apartament la parterul unui bloc de locuințe, care a fost transformat legal (prin obținerea acordului proprietarilor şi al asociației) în spațiu comercial.

Am încheiată o convenție cu asociația de proprietari având ca obiect stabilirea cotei de participare la cheltuielile comune asociației, fiind vorba de o sumă fixă pe lună.

Menționez ca la aceasta suma se adăugau şi cota-parte din pierderile de apa rece (deși există contract separat de furnizare între societatea comercială și societatea Apa-canal), precum şi cotă parte din cheltuielile de reparaţie sau modernizări de pe scară (ex.: interfon la intrarea în scară, în condiţiile în care apartamentul deţinut nu mai are acces prin scara blocului - uşa fiind zidită).

Până anul trecut, totul a fost OK.

Între timp s-a schimbat atât președintele cât și administratorul și contabilul asociației și pe listele de plată aferente lunii noiembrie, am avut de plată atât suma convenită prin convenţie cât şi cotă parte din restul cheltuielilor administrative, salariul administratorului, retribuția președintelui şi cheltuielile cu firma de curăţenie.

Doresc să aflu:

1. dacă la suma de plată prevăzută în convenţia încheiată între societatea comercială şi asociaţia de proprietari se mai pot adăuga şi alte cheltuieli şi care pot fi acestea;

2. dacă există o bază legală privind calcularea sumei pentru care se încheie convenţia.

Vă mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 16:59, 27 Septembrie 2023
Este bine ca ati incheiat acea conventie, insa depinde care au fost acele cheltuieli si poate si alte conditii negociate.
In conditiile in care dvs. aveti contract de furnizare a apei separat - doar aceasta cheltuiala nu va poate repartiza asociatia.

in opinia mea trebuie sa mergeti la asociatie si sa discutati cu noua conducere, in asa fel incat dvs. sa nu trebuiasca sa platiti de doua ori acelasi serviciu. Poate este nevoie de o noua conventie sau un act aditional la conventia actuala.
Una peste alta, cheltuiala repartizata apartamentului dvs. nu trebuie sa difere prea mult fata de un apartament de aceeasi configuratie si acelasi nr. de persoane, atat la cheltuielile pe cota-parte, incalzire, sau nr. de persoane.
Am uitat să precizez: pentru căldură avem încheiat contract separat cu societatea furnizoare, având instalaţie separată şi gigacalorimetru montat.

În convenţia încheiată cu asociaţia sunt prevăzute:
- obiectul convenţiei: stabilirea cotei de participare la cheltuielile comune asociației
- cheltuieli comune cu care societatea va participa x lei/lună
Obligaţiile proprietarului:
- să achite la timp cheltuielile administrative şi contravaloarea serviciilor de care a beneficiat;
- să colaboreze cu asociaţia în orice problemă de administrare şi întreţinere a condominiului;
- să respecte normele de convieţuire în comun,... etc.

Drept pentru care doresc să aflu:
- cota parte de participare la cheltuielile comune asociației nu reprezintă de fapt cheltuielile administrative?

şi dacă există o bază legală privind calcularea sumei pentru care se încheie convenţia

Vă mulţumesc


... şi am uitat să precizez: noua conducere a asociaţiei vrea cu tot dinadinsul "să ia pielea" de pe "ăştia cu firmele":
O să-i facem pe ei să plătească cât mai mult şi vă scădem vouă la plată
.

De aceea, după discuţiile avute cu noua "conducere" caut baza legală.

Vă mulţumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015
Adriantot, moderator
Repet:
In acea conventie trebuie repartizate doar cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, la fel ca apartamentelor de acelasi fel din acel imobil, eventual acele consumuri pe care nici dvs. nu le spuneti si nici noi nu le stim - dar acestea nu au cum sa fie niste sume mari;
Faptul ca dvs. achitati acum suma stabilita in conventie la care se adauga si chelt. pe cota-parte indiviza, NU este normal, din aceasta cauza v-am sfatuit sa mergeti, sa discutati si sa clarificati aceste lucruri;

Daca exista baza legala...
Pai insasi Conventia despre care vorbiti, constituie acea baza legala -
Iata ce zice Legea (HG nr. 1588/2007 - Normele de aplicare a legii nr. 230/2007):
.............
Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.
(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).
(5) În situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.
(6) În situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz, cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.
.............

In alta ordine de idei, cunosc situatii in care proprietari ca dvs. au incheiat acea conventie si se "descurca" asa, dar cunosc si cazuri in care desi situatia este aproape la fel ca la dvs. (totusi, nu au contracte separate decat la gaze si energie electrica), dar sunt "tratate" ca apartamentele normale, fara niciun leu in plus sau minus.
In fond dvs. detineti o proprietate in acel imobil la care toate cheltuielile sunt cunoscute, facand abstractie de faptul ca sunteti separat.
Deci asociatie poate, legal sa va repartizeze costurile pe cota-parte indiviza de proprietate, pentru tot ceea ce inseamna proprietate comuna: casa scarii, terasa, fatade, lift, usi-geamuri de la intrare, amortizoare, interfon, conductele de utilitati (incalzire, apa rece, apa calda - chiar daca dvs. sunteti deconectat de la aceste utilitati sau, acum nu le folositi).

In partea dreapta a ecranului, la Documente utile, sectiunea asociatii de proprietari, daca cautati, o sa gasiti un model de conventie pe care unii dintre noi le-am incheiat cu unii proprietari. Poate va inspirati...
@Adam Grecu
Va faultati singur?

Repet:
In acea conventie trebuie repartizate doar cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate

Apoi veniti articolul de lege care spune cu totul altceva:

Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor. ...
se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire


@unicorn_tl
Cine a incheiat acea conventia la vremea respectiva era inafara subiectului si conventia la modul cum e incheiata, e gresita si contravine normelor in vigoare.

Intr-o asociatie de proprietari exista mai multe tipuri de cheltuieli, iar acestea se repartizeaza proprietarilor in functie de natura lor

1. Cheltuielile determinate de numarul de persoane ce locuiesc sau desfasoara activitati in proprietatile individuale
2. Cheltuieli pe consumuri individuale - cheltuieli pentru serviciile ce sunt contorizate
3. cheltuieli pe beneficiari. - AICI
4. Cheltuieli pe cota parte indiviza - toate cheltuielile ce tin de proprietatea comuna - administrare, reparatii, incalzire, etc

unicorn_tl.
Toate cheltuielile de mai sus enumerate mai sus trebuie repartizate si platite de toti proprietarii. Poate sa fie la parter si guvernul romaniei mutat intr-un apartament, atat timp cat este proprietar trebuie sa plateasca aceste cheltuieli.


Conventia de care tot mentionati are cu totul alt scop. Se realizeaza pentru a reglementa plata unor cheltuieli care nu pot fi incadrate in nici una din categoriile de mai sus. Si o sa va dau un exemplu.

Sa zice ca avem un cabinet stomatologic. Desi conform legii daca are 4 angajati, acestia se iau in calcul in cazul cheltuielilor pe numar de persoane. Insa, pe langa aceti 4 angajati mai exista si un numar variabil de pacienti. pacienti care utilizeaza interfonul, usa blocului, liftul, casa scarii etc, - care la urma urmei genereaza cheltuieli pentru asociatia de proprietari - curatenie, energie electrica, etc.
Pentru a acoperi aceste cheltuieli legea prevede posibilitatea incheierii unei conventii. Adica o intelegere intre asociatie si beneficiar asupra unei sume juste care sa acopere aceste cheltuieli.

Alte tipuri de cheltuieli nu au ce sa caute in conventie. Cheltuielile pe care le-ati mentionat, administrative, salariul administratorului, retribuția președintelui şi cheltuielile cu firma de curăţenie, etc. Nu au ce sa caute in conventie.
INSA, ele trebuie platite pentru ca reprezinta cheltuieli ce tin de proprietatea comuna si se repartizeaza pe cota parte indiviza.


@grandanat,

Eu nu ma supar ca-mi faceti o observatie pe care daca dvs. ati fi fost mai atent la intreaga discutie, ati fi evitato.

Dumnealui, autorul topicului a afirmat ca are incheiate contracte individuale cu furnizorii de servicii si utilitati, are intrarea separata si nu prin casa scarii. A fost multumit cu prevederile conventiei incheiate cu vechea conducere a as. prop., insa odata schimbata conducerea, aceasta a schimbat regulile. Lecturati cu atentie ce zice omul. practic as. prop. dubleza cheltuielile - ceea ce nu este corect.

Exemplul dat de dvs. cu acel cabinet stamatologic nu are ce cauta in discutia noastra deoarece, repet, nicio cheltuiala/nr. de persoane (chiar asa cum specifica lege cu care ma fautez singur...) nu-si are locul in situatia descrisa, dar niciuna deoarece:
- firma are contracte individuale la toate utilitatile (nu se pot repartiza de ex. diferente la apa, gaze, etc.);
- are intrare separata, nu foloseste interfonul, nu face mizerie pe casa scarii, etc.;
- este de acord cu plata cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate repartizate conform legii;

Mai ziceti dvs.:

..... Alte tipuri de cheltuieli nu au ce sa caute in conventie. Cheltuielile pe care le-ati mentionat, administrative, salariul administratorului, retribuția președintelui şi cheltuielile cu firma de curăţenie, etc. Nu au ce sa caute in conventie.
INSA, ele trebuie platite pentru ca reprezinta cheltuieli ce tin de proprietatea comuna si se repartizeaza pe cota parte indiviza.


Eu, din contra, apreciez ca tocmai aceste cheltuieli ce tin de cheltuielile comune trebuiesc specificate in acea conventie, daca tot am incheiat-o (adica sa nu mai fie discutii), altfel am si specificat, in alta postare ca proprietarul spatiului nu trebuie sa mai incheie acea conventie, apartamentului sau sa i se repartizeze toate cheltuielile pe cota-parte indiviza ca pentru un apartament de acelasi fel, tinandu-se seama de nr. de persoane din contract - sa zicem, 2 sau 3 persoane; daca sunt anumite cheltuieli pe nr. de persoane sa i se calculeze, insa la ce? La diferente de apa, ziceam ca nu ai cum sa-i repartizezi, la gaze naturale, nu, pentru ca are contracte individuale de furnizare, a mai ramas cap. energie electrica pentru iluminat casa scarii, dar si aici este discutabil - abia aici poti sa ai o discutie cu cei de la asociatie, dar nu cred ca autorul topicui se impiedica chiar de aceste cheltuieli.
.................
Sa stiti ca eu chiar ma ocup de toate acestea, incerc sa colaborez cu proprietarii care au spatii dintr-astea, provenite prin schimbarea destinatiei locuintelor - si vorbesc in cunostinta de cauza. Nu detin eu adevarul absolut, insa, pe cat pot, incerc sa-mi exprim punctul de vedere pentru clarificarea anumitor intrebari puse de oameni care, chiar nu au cunostintele necesare in materie de asociatii de proprietari. Cred ca la fel procedati si dvs. si chiar am apreciat ca de cele mai multe ori emiteti puncte de vedere corecte.

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor comune la as.de proprietari noane noane Am un apartament in care nu locuieste nimeni ,si lunar apar cu cheltuieli la asociatie pentru lift,lumina pe scara,curatenie si culmea sumele sunt egale pentru ... (vezi toată discuția)
conventie cu as.de proprietari (diferenta dintre cabinet individual si societate comerciala) ContSters122901 ContSters122901 Pietena mea, medic stomatolog, profeseaza in cadrul ``Cabinetului individual Dr....`` avand in proprietate un spatiu la parterul unui bloc de locuinte. ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)