avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ordinul comun MS/CNAS nr. 619/360/2014
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ordinul comun MS/CNAS nr. 619/360/2014

Va solicit ajutorul intr-o problema delicata, legata de punerea in aplicare a unui ordin aflat in vigaore ( ordinul comun ms/ cnas nr. 619/360/2014). Anexa nr. 38 a acestui ordin prevede, cu titlu de noutate, decontarea aparatului de ventilatie non-invaziva de catre casa de asigurari de sanatate.
In vara anului 2014 am inchiriat un asemenea aparat de la o firma agreata de CASMB, cu promisiunea ca in maxim 2 luni, chiria ( in valoare de 2700 lei/luna) va fi decontata de catre CASMB
Am facut toate demersurile mentionate in lege, am depus o cerere, insotita de un dosar complet. M-am lovit de refuzul violent al personalului institutiei, care nu a dorit sa primeasca dosarul, invocand ca nu au auzit de acest ordin, iar dupa nenumarate insistente, spunand ca nu doresc sa isi faca probleme cu superiorii. Printr-o minune am reusit sa inregistrez documentele si am primit un raspuns halucinant in termen de 30 de zile, prin care se confirma existenta acelei anexe in ordinul aflat in vigaore, dar se preciza sec [Pentru dispozitivele medicale nou introduse prin Ordinul comun MS/CNAS nr. 619/360/2014 nu au fost stabilite preturile de referinta sau sumele de inchiriere, motiv pentru care acestea nu pot fi decontate prin CASMB-24 OCT. 2014]
Mentionez ca am depus acelasi dosar si la Ministerul Sanatatii, insotit de raspunsul CASMB. Raspunsul a fost pe masura- in 3 pagini ne-a fost transmis cu copy-paste un fragment din lege, care confirma ca pacientul se incadreaza in criterii, la care a fost adaugata urmatoarea fraza [Pentru clarificarea unor aspecte tehnice privind unele dintre dispozitivele ofertate de catre furnizori, necesare pentru stabilirea preturilor de referinta/ sumelor de inchiriere, s-au solicitat punctele de vedere comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii. In continuare proiectul de ordin este transmis Ministerului Sanatatii pentru avizul conform( potrivit reglementarilor legii nr. 95/2006) si apoi publicate in Monitorul Oficial.-8.dec.2014].
Avem un raspuns de la directia de plati a ministerului muncii, din care reiese ca vom primi un ajutor financiar, fara a se perciza cand, sau in ce valoare. Am depus cerere de audienta si la CASMB si la MS, fara niciun raspuns de mai bine de 2 luni.
Ce pot face in situatia aceasta?! Legea este in vigoare, dar nu este functionala de mai bine de jumatate de an. Datoriile se aduna si furnizorul incepe sa ameninte cu reposesia aparatului, vital vietii pacientului. Mai pe intelesul tuturor- pacientul nu poate trai mai mult de 5 minute fara aparat, sectiile de terapie intensiva refuza sa il spitalizeze, iar noi nu ne mai permitem sa platim facturile. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:00, 1 Februarie 2015
Ordinul nr. 619/360/2014 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 403 bis din 30 mai 2014 si a intrat in vigoare la 01.06.2014.

Puteti promova o actiune in instanta, daca asa nu inteleg sa solutioneze problema amiabil.

Incercati sa depuneti un memoriu la Guvern sau la Institutia Prezidentiala (e-mail: procetatean@presidency.ro)
Va multumesc frumos pentru raspuns. Voi depune si memoriile mentionate. Cu astea epuizez toate solutiile amiabile?
As demara o actiune in instanta, insa nu imi este foarte clar ce trebuie sa cer. Concret as avea nevoie de o decizie care sa impuna acetor institutii sa elaboreze listele de sume/ tarife decontabile. Imi amintesc ca am citit intr-un ordin al lor ca au obligatia sa completeze normele de aplicare intr-un termen care a fost depasit. Bineinteles nu mai gasesc articolul in sutele de pagini.
Carei instante ar trebui sa ma adresez si ce trebuie sa cer?
Am auzit fel de fel de teorii, inclusiv abuz in serviciu.
Exista vreo metoda rapida de a rezolva aceasta problema in instanta? Un proces desfasurat pe cativa ani nu ar fi tocmai de folos.
Actiunea se va depune in contencios administrativ. Nu putem sti exact durata unui astfel de litigiu.

De asemenea, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 944 din 23 decembrie 2014, a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1478/839/2014 pentru prelungirea aplicarii prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 619/360/2014. Astfel:

Art. I. - Se prelungeste pana la data de 31 martie 2015 aplicarea prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 619/360/2014 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2014 a Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 403 si 403 bis din 30 mai 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, cu urmatoarele modificari si completari:
....
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare prezenta concediu medical monicalirca monicalirca Lecturand stufoasa legislatie cu privire la acordarea concediilor medicale am o mare nedumerire si anume : CARE SUNT MEMBRI COMISIEI AMINTITI la pct.25 al ... (vezi toată discuția)
Cum sa depun declaratia de inventar? kzst kzst Din motive administrative, contabila a placat de la firma, si eu trebuie sa depun declaratiile...dar cum sa depun declaratia de inventar, daca in balanta nu am ... (vezi toată discuția)
Lista angajatilor aflati in cm flori9 flori9 Buna seara, in situatia in care angajatorul primeste un certificat medical din partea unui salariat, mai este obligat sa depuna lista persoanelor angajate ... (vezi toată discuția)