Puteti face o cerere pentru reancredintarea minorei , facand dovada faptului ca acest lucru ar fi in interesul ei ,invocand toate motivele pe care ni le-ati expus aici. din pacate , minora nu poate fi audiata deoarece nu a implinit varsta 1 0 ani
Desigur ca puteti formula o cerere la judecatorie, pentru a se dispune reincredintarea minorei catre dvs. Veti putea face toate probele pe care le considerati oportune pentru a dovedi in instanta cele relatate de dvs, se va dispune efectuarea si a unei anchete sociale la domiciliul actual al mamei, din care de asemenea se vor putea desprinde concluzii legate de conditiile de viata atit materiale cit si morale in care este crescut copilul, dvs. veti putea propune martori care sa relateze despre situatia mamei si a copilului, martori care eventual au auzit dorinta copilului de a locui cu dvs. Daca aveti convingerea ca solutia cea mai buna, in interesul copilului este sa o cresteti dvs., trebuie sa incercati.
Minorul poate fi audiat chiar inainte de implinirea varstei de 10 ani( in care exceptionale ce-i drept) , iar dupa implinirea acestei varste audierea devine obligatorie.
E importanta opinia minorilor , intrucat , momentan , reprezinta propria traire a acestora .(sunt audiati in camera de consiliu).
Insa acest nu este unicul elemnent de care instanta tine cont : este avuta in vedere situatia faptica per ansamblu , astfel incat sa fie invederat interesul minorilor .
Eu am un baietel de 7 ani si la 5 ani a fost audiat de catre instanta, la cererea mea, intrucat fostul sot sustinea ca eu si parintii mei abuzam fisic copilul creandu-i grave traume chiar si psihologice. Am cerut si evaluarea psihiologica a fiului meu de catre personalul specializat din cadrul Protectiei Copilului , nu este stresant pentru copil, evaluarea se face in functie de varsta si este valabila circa 6 luni.
Faceti plangere scrisa la Protectia copilului , explicati situatia fetitei dvs cat mai bine posibil si cereti si o evaluare psihologica a fetitei.
Introduceti intre timp actiunea de reincredintare si daca protectia copilului intarzie prea mult cu evaluarea, cereti instantei sa trimita adresa catre protectia copilui, atunci sigur raspund.
Va salut si fie ca totul sa se resolve pentru binele fetitei.
daca dvs credeti ca i-ar fi mai bine copilului daca v-ar fi dvs incredintat, puteti incerca acest lucru in instanta.
cererea o depuneti la judecatoria din raza de domiciliu a paratei .
o sa aveti nevoie de martori, copilul va fi audiat inc amera de consiliu , se va face ancheta sociala la domiciliul paratei.
luara copiilor de la pantele caruia au fost incredintati trebuie sa aiba o puternica justificare , existand motive temeinice care sa demonstreze ca mentinerea lor la acest parinte ar avea consecinte daunatoare bunei lor dezvoltari fizice, cresterii si educarii lor.
daca considerati ca aceasta masura tb dispusa pe cale de urgenta, puteti introduce actiunea pe calea ordonantei presedintiale.
aveti nevoie de copie de pe sentinta civila de incredintare a minorului, taxa de timbru, timbru judiciar, buletin , certificat de nastere minor . putei solicita proba cu ancheta sociala, martori, interogatoriu .