Buna ziua!
Ma aflu in urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in 22 iunie 2013. In data de 17 iunie 2013, tatal meu a vandut dreptul de proprietate asupra apartamentului, cu titlu de vanzare si cu drept de uzufruct viager unei nepoate a concubinei sale.
Eu, impreuna cu fratele meu, am mers la notariat si am acceptat succesiunea dupa tatal nostru. Stim ca tatal nostru avea un depozit la o banca de 30.000 lei. Pe de alta parte se pune si problema banilor care i-a incasat tatal nostru din vanzarea apartamentului si pe care noi nu i-am vazut.
Am incercat sa luam legatura cu fosta concubina, insa aceasta nu vrea sa ajunga la nici o intelegere cu noi.
Vreau sa deschid actiune in instanta pentru dezbaterea succesiunii. Cine s-a lovit de asemenea situatii de-a lungul carierei sale, rog sa-mi dea un sfat. Ce anume trebuie punctat in actiune, astfel incat sa invoc si temeiul legal si care ar fi acesta? In definitiv nu cred ca e moral si nici legal ca eu si fratele meu sa nu primim nimic din averea tatalui meu.
Cu privire la apartament nu mai este nimic de facut.Tatal dvs.in timpul vietii a avut dreptul sa faca ce vrea cu apartamentul,prin vanzarea apartamentului cu rezervarea ptr.sine a dreptului de uzufruct viager, a insemnat ca,pe timpul vietii a pastrat ptr.el posesia si folosinta apartamentului, iar nepoata concubinei a devenit nud proprietar.Dupa moartea tatalui dvs., uzufructul s-a stins pe cale principala conform art.746(1)a) NCC.Nudul proprietar(nepoata concubinei)devenind proprietar cu drepturi depline(posesie,folosinta si dispozitie).In ce priveste suma de bani existenta la banca , aveti drepturi depline astfel ca,va puteti prezenta la banca impreuna cu fratele dvs.in mod egal.Suma de bani incasata de tatal dvs.in timpul vietii si pe care i-a folosit, nu-i mai puteti recupera.
Eu cred ca exista temeiuri de anulare a actului pentru neplata pretului si cade in sarcina nepoatei sa dovedeasca faptul ca l-a platit. Si de-acolo... gasiti incet-incet temeiuri sa gasiti banii sau sa mosteniti apartamentul.
Totusi, sunt actiouni riscante si costisitoare, depinde si de valoarea bunurilor, va faceti dv. calcule dupa ce discutati cu un jurist.