avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatal decedat fara testament. Concubina are act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatal decedat fara testament. Concubina are act de uzufruct viager. Mai au mostenitorii vreun drept?

Tatal meu a murit acum o luna si nu a lasat testament. Are doi copii adulti care locuiesc in strainatate. Tatal a locuit cu o concubina care l-a inmormintat rapid, inainte ca copii sa ajunga la inmormintare si a disparut din oras, refuzind sa raspunda la telefon si mesaje. Am aflat de la primarie ca concubina a facut act de uzufruct viager (tata fiind proprietarul apartamentului in care a locuit pina la moarte), si actul a fost semnat cit tata avea deja dementa si alzheimers avansat, deci nu a stiut ce a semnat. Tata nu ne-a spus noua (copiilor lui) ca a semnat proprietatea pe numele conbcubinei incit nici nu stia in ce oras traia in ultimii lui ani. Avem o sansa sa deschidem procedura de succesiune sau apartamentul tatalui meu apartine concubinei si nu mai avem nici un drept?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:04, 11 Aprilie 2023
Dreptul de uzufruct viager inseamna dreptul de a locui in apartament si de a-l folosi pana la deces.
Deci nu e vorba ca tata "a semnat proprietatea pe numele conbcubinei"
Cei doi copii au dreptul de nuda proprietate asupra apartamentului. Si pentru nuda proprietate se poate dezbate succesiunea.
Copiii vor deveni proprietari deplini la decesul concubinei sau daca dati de ea si e dispusa sa renunte la dreptul de uzufruct,
Ultima modificare: Marți, 11 Aprilie 2023
raluk0207, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu cred ca e invers... tata a vandut concubinei pastrand drept de uzufruct... acum ca a murit tata, concubina a devenit unic proprietar.
Daca aveti dovezi ca tatal nu avea discernamant, puteti ataca actul de vanzare sau ce act o fi
solicitati un extras de carte funciara sa vedeti care e treaba
Ultima modificare: Marți, 11 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni pentru casa Monica21 Monica21 Parintii tatalui meu au divortat si casa in care locuiau s-a partajat in 2 adrese diferite, un fel de duplex..fie casa 1 si casa 2..Casa 1 a ramas pe numele ... (vezi toată discuția)
Temeiul legal al actiunii in instanta mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in 22 iunie 2013. In data de 17 iunie 2013, tatal meu a vandut dreptul de proprietate asupra ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , tatăl meu vrea sa ii faca clauza de uzu fruct iubitei ... matei catalina matei catalina Buna ziua , tatăl meu vrea sa ii faca clauza de uzu fruct iubitei lui asupra imobilulul ( o casa). Nu sunt căsătoriți legal. Intrebarea este: daca tata ... (vezi toată discuția)