Buna ziua
Urmeaza sa intocmesc o cerere de chemare in judecata a angajatorului pentru neplata salariului.
As dori un sfat pentru ca nu am mai facut asta pana acum si anume daca trebuie sa fac eu sau daca este admis de instanta un calcul al valorii salariului actualizat cu rata inflatiei si cu dobanda legala, avand in vedere faptul ca sunt contabil.
Daca nu se admite cine o sa faca calculul?.Instanta sau angajatorul?
Va multumesc
Dvs va Calculați drepturile salariale ce vi se cuvin, cf contractului si perioadei ptr care nu v-au fost acordate aceste drepturi salariale. In cerere solicitati si cele invocate mai sus. In functie de hotărârea data, se vor calcula ulterior.
Ce problema sa fie stimata doamna sunteti reclamant in dosar si nu expert contabil cu atat mai mult prin calcul facut de ctre dumneavoastra veti determina foarte f bine limitele cererii de chemare in judecata iar instanta va fi obligata sa solutioneze cauza in limitele investirii .Nici mai mult nici mai putin . Capetele de cerere formulatile distinct 1..2.... 3..sa ,aratati pentru fiecare capat de cerere in parte temeiul de drept, precizati suma de bani ptr fiecare capat in parte iar in motivarea defapt ca si concluzie mai treceti odata toata suma de bani ce doriti sa recuperati de la angajator. Mai mult se impune o precizare. Intrucat va veti judeca pe NCPC aratati in cererea de chemare in judecata toate probatoriile ce considerati ca sunt utile in a va solutiona cauza (inscrisuri,interogatoriu martori si expertiza contabila )La proba cu interogatoriu ma abtin sa va dau vreun sfat intrucat nu stiu daca vor trebui sau nu vor trebui atasate cererii dechemare in judecata si intrebarile adresata societatii. Las un alt coleg sa si dea cu parerea privind aceasta procedura.Multa bafta sa aveti.
Mutumesc, proba cu inscrisuri consta in contractul de munca si adeverinte cu venitul realizat si neincasat.Ar trebui sa fie simplu, fara martori interogatoriu sau expertiza.Eu fiind reclamant, chiar daca stiu sa calculez actualizarea cu rata inflatiei si dobanda legala, daca as face acest lucru instanta sau angajatorul ar putea cere o expertiza iar acest lucru ar lungi procesul si nu am nici un interes sa se intample acest lucru.Gresesc?
În cazul în care formulați o cerere evaluabilă în bani, sunteți obligată să indicați valoarea obiectului cererii, după prețuirea dvs. Pentru a nu trece în cererea de chemare în judecată o valoare aleatorie, trebuie să menționați în cuprinsul ei modul de calcul prin care ați ajuns la această valoare, precum și să anexați dovezi în acest sens.
În literatura de specialitate se arată că, atunci când stabiliți valoarea obiectului cererii, nu trebuie să aveți în vedere accesoriile pretenţiei principale, precum dobânzile, penalităţile, fructele, cheltuielile sau altele asemenea, indiferent de data scadenţei, şi nici prestaţiile periodice ajunse la scadenţă în cursul judecăţii (Gabriel Boroi & Co. - Noul Cod de procedura civila - comentariu pe articole, Editura Hamangiu, București, 2013). În general, valoarea capetelor accesorii de cerere (dobânzi, fructe etc.) nu se poate calcula la începutul procesului pentru că, printre altele, depinde de durata acestuia.
Ca să răspund ultimei dvs. întrebări, sigur că instanța ar putea dispune administrarea efectuarea probei cu expertiză, din oficiu sau la solicitarea pârâtului.