avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor deces

Unui salariat I-a decedat parintele; parintele a fost pensionar si o sa primeasca un ajutor de deces de cca 2400 lei .Intrebare , salariatul poate primi de la societatea unde este angajat un ajutor pt decesul al unui membru de familie in cazul de fata parinte?? sau daca parintele a fost pensionar nu se poate benefici a decat de ajutorul pe care o sa-l primeasca de la casa de pensii ?? Multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015
viorel_georgescu53, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:10, 12 Februarie 2015
1. Ajutorul de deces (2415 lei) se primeste de la Casa de Pensii.

2. Daca in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii in care lucreaza salariatul este prevazuta plata unui ajutor de inmormantare in cazul decesului parintilor, copiilor sau altor rude atunci se aplica aceasta prevedere.
multumesc pentru raspuns ,dar mai doresc o precizare: se poate ridica si ajutorul de DECES de la casa de pensii (decedatul era pensionar) si ajutorul de inmormantare pe care eventual angajatorul, fiului decedatului doreste sa il acorde??nu este conditionat eventualul ajutor acordat de angajatorul fiului de faptul ca s-a solicitat si ajutorul de la casa de pensii??nu e vorba de "inbogatire"..dar...cheltuielile sant foarte mari..//multumesc pentru timpul acordat
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015
viorel_georgescu53, utilizator
1. Ajutorul de deces se ridica e la Casa de Pensii iar ajutorul de inmormantare de la angajator (in conditiile aratate de mine mai sus).

2. Ajutorul de deces se poate cumula cu ajutorul de inmormantare (nu este nici o interdictie de a le cumula).
va ultumesc frumos pentru raspunsuru si timpul acordat
Inca o data va multumesc, dar ..mai am o nelamurire:salariatul caruia I-a decedat mama, este incadrat cu timp partial (2 ore/zi)In regulamentul de ordine interioara este prevazut ca "se acorda in cazul decesului unui membru de familie de gradul 1 un salariu mediu pe unitate (societatea nu are 21 salariati, deci nu are CCM )Intrebarea este , daca salariatul este cu timp partial, I se va acorda ajutorul de deces integral? sau proportional cu timpul de lucru din contractual de munca-2 ore/zi? Multumesc anticipat pentru intelegere , timpul acordat si eventualul raspuns.O seara buna

Alte discuții în legătură

Ajutor deces mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! Mi-a decedat tatal si am dreptul conform CCM la un ajutor de deces de la serviciu. Casa de Pensii refuza sa-mi acorde ajutorul de deces (echiv. ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare Remus47 Remus47 Am avut un salariat care a decedat si familia imi cere ajutor de inmormantare , desi in contractul individual de munca nu era stipulat asa ceva. Casa de pensii ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru deces , ajutor de inmormantare Mariralu Mariralu Buna ziua, Am doua intrebari legate de diferite situatii aparute in firma : 1. Unui salariat i-a murit tatal ( pensionar pe caz de boala ) in ... (vezi toată discuția)