Am doua intrebari legate de diferite situatii aparute in firma :
1. Unui salariat i-a murit tatal ( pensionar pe caz de boala ) in decembrie 2009, el a primit la acea data de la casa de pensii o suma de 1702 lei, firma mai trebuia sa ii dea pentru cazul de deces, al unui membru de familie al acestuia, jumatate din cuantumul pe acel an ?
2. Am inteles eu corect ca ajutorul de deces este suportat de casa de pensii, somaj sau angajator ( acesta din urma recuperand banii de la casa de pensii ) si ca ajutorul de inmormantare poate fi acordat in baza unui contract colectiv de munca, regulamernt intern, contract individual de munca, etc. ?
1. Deoarece decedatul era beneficiar al unei pensii fiul sau a ridicat de la Casa de Pensii ajutorul de deces legal.
2. Daca decedatul nu era asigurat (pensionar) atunci fiul sau ar fi beneficia de 50% din ajutorul de deces, platit de angajator si recuperat de la Casa de Pensii.
3. Daca in CCM aplicabil unitatii in care lucreaza fiul sunt prevazute ajutoare de inmormantare le poate primi si pe acestea.
Ajutor deces
felisana
Am un angajat care a murit recent. Acuma in data de dau salariile si va mai primi sotia lui suma ct timp a mai lucrat. Ajutorul de deces se acorda obligatoriu ... (vezi toată discuția)