avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor pentru deces , ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor pentru deces , ajutor de inmormantare



Buna ziua,

Am doua intrebari legate de diferite situatii aparute in firma :

1. Unui salariat i-a murit tatal ( pensionar pe caz de boala ) in decembrie 2009, el a primit la acea data de la casa de pensii o suma de 1702 lei, firma mai trebuia sa ii dea pentru cazul de deces, al unui membru de familie al acestuia, jumatate din cuantumul pe acel an ?

2. Am inteles eu corect ca ajutorul de deces este suportat de casa de pensii, somaj sau angajator ( acesta din urma recuperand banii de la casa de pensii ) si ca ajutorul de inmormantare poate fi acordat in baza unui contract colectiv de munca, regulamernt intern, contract individual de munca, etc. ?


Va multumesc anticipat pentru lamuriri,
M.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:22, 19 Iulie 2012
1. Deoarece decedatul era beneficiar al unei pensii fiul sau a ridicat de la Casa de Pensii ajutorul de deces legal.

2. Daca decedatul nu era asigurat (pensionar) atunci fiul sau ar fi beneficia de 50% din ajutorul de deces, platit de angajator si recuperat de la Casa de Pensii.

3. Daca in CCM aplicabil unitatii in care lucreaza fiul sunt prevazute ajutoare de inmormantare le poate primi si pe acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces felisana felisana Am un angajat care a murit recent. Acuma in data de dau salariile si va mai primi sotia lui suma ct timp a mai lucrat. Ajutorul de deces se acorda obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare alexa0515 alexa0515 buna ziua! unei angajate la o firma i-a murit mama.patronul vrea sa acorde ajutor de inmormantare care reprezinta cf legii 2% din fondul de salarii anual. as ... (vezi toată discuția)
Ajutor material acordat conform ccm GABITU GABITU Va rog din sufletel sa ma ajutati!!!! Ce obligatii se retin in cazul in care societatea acorda ajutor material ptr deces, boala, nastere etc conform CCM? Se ... (vezi toată discuția)