avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia de boala

Buna dimineata ...am si eu o mare problema..fratele meu in varsta de 58 de ani este pensionat pe caz de boala,iar in luna octombrie nu s-a prezentat la comisie din motive de boala....eu am aflat abia acum si as vrea sa-l ajut dar nu stiu ce se mai poate face...mentionez ca fratele are internari la boli mintale si comunica foarte greu....Va multumesc anticipat..!
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
mandea68, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:58, 1 Februarie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...

c) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmas prevazut la art. 84 lit. c) ori cel prevazut la art. 86 alin. (1) nu se prezinta la revizuirea medicala obligatorie sau la convocarea Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, a centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca sau a comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii;
...

Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:

a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;

b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
...

2. - Conform celor de mai sus trebuie depusa cerere la Casa de Pensii pentru reluarea platii pensiei dar dupa ce se prezinta la revizuirea medicala.
- Tot de la Casa de Pensii vi se va spune cum se procedeaza in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala flori2009 flori2009 Buna seara! In cazul unei persoane pensionate pe caz de boala, cu expertiza medicala facuta la momentul respectiv cu revizuirte la 2 ani. Din pacate, ... (vezi toată discuția)
Conditii reluare pensie de invaliditate savinermia savinermia Buna seara,unde se poate citi d p d v legal,conditiile pentru reluarea pensei de invaliditate? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate suspendata ralucast88 ralucast88 Buna ziua!mama mea beneficiaza de pensie de invaliditate grad II si trebuia sa se prezinte la comisie in 21 iunie si nu a putut.i s-a suspendat pensia,ca in 31 ... (vezi toată discuția)