Buna seara! In cazul unei persoane pensionate pe caz de boala, cu expertiza medicala facuta la momentul respectiv cu revizuirte la 2 ani. Din pacate, pensionarul respectiv nu a putut sa mearga la revizuire in luna iunie 2015, ducandu-se in iulie 2015 cand a depus si cerere de repunere in drepturi, deoarece in urma neprezentarii, i s-a sistat pensia care oricum nu este prea mare. De la cabinetul de expertiza i s-a spus clar ca pensia pe lun a iulie nu o mai primeste, caci nu mai are dreptul la ea. Este legal sa lipsesti o persoana bolnava de pensia pe o luna numai pentru ca s-a prezentat cu intarziere la revizuire? Multumesc
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii puiblice:
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
c) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmas prevazut la art. 84 lit. c) ori cel prevazut la art. 86 alin. (1) nu se prezinta la revizuirea medicala obligatorie sau la convocarea Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, a centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca sau a comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii;
...
Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei,daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
...
2. - Asadar Casa de Pensii a procedat legal.
- Aici legea nu prevede exceptii.
Pensia de boala
mandea68
Buna dimineata ...am si eu o mare problema..fratele meu in varsta de 58 de ani este pensionat pe caz de boala,iar in luna octombrie nu s-a prezentat la comisie ... (vezi toată discuția)