avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului

Buna ziua!
Am nascut in urma cu patru saptamani. Sunt in concediul de 126 de zile, care il am pana pe data de 6 aprilie. Trebuie sa depun cererea la angajator pentru a intra in concediu de 2 ani si nu stiu cu ce data trebuie sa o pun. Va rog sa ma ajutati!!!

Va multumesc anticipat! O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:12, 8 Februarie 2015
1. Concediul pentru cresterea copilului (CCC) se poate acorda numai dupa terminarea concediului de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. - CCC nu este obligatoriu el se acorda numai la cererea dvs.
- Daca ultima zi de concediu de maternitate este pe data de 6 aprilie atunci puteti solicita CCC incepand cu data de 7 aprilie 2015.

3. - Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani (anexati la cerere o copie dupa ).
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM, o copie dupa certificatul de nastere a copilului si cu celelalte acte necesare va prezentati la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati indemnizatie pentru CCC.
Buna ziua ,lucrez la o companie din 4 august 2014 unde contractele de munca se fac din 3 in 3 luni,de curand (pe 2 februarie 2015)am semnat o alta prelungire de contract tot pe 3 luni.Am ramas insarcinata ,acum(02 ,02.2015) am 12 saptamani.Intrebarile mele catre dumneavoastre sunt :Pot sa beneficiez la nastere de indemnizatia de crestrere a copilului si cum trebue sa procedez pentru a beneficia de acest drept.Va multumesc
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Nu ati spus care este data prezumata a nasetrii copilului.
- Daca veti naste in august 2015 cele 12 luni eligibile sunt septembrie 2014 - august 2015.

3. Ar fi bine sa va prelungeasca contractul individual de munca (CIM) pana veti putea intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si apoi veti putea beneficia si de indemnizatie pentru CCC.

4. S-ar putea sa intrati in concediu de maternitate inainte de data de 2 mai 2015 si atunci treaba este rezolvata deoarece actualul CIM este valabil pana la 2 mai 2015.
Multumesc pt raspuns! Data nasterii copilului 14.08.15 si a-si mai dorii sa stiu daca beneficiez de concediul de risc maternal daca m-i se recomanda de medicul specialist(data angajarii 04.08.15).
Multumesc!
1. Daca medicul va acorda concediu de risc maternal atunci puteti sa beneficiati de el.

2. Vorbiti si cu medicul sa intrati in concediu de maternitate inainte de expirarea contractului individual de munca si apoi se rezolva si cu CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului amales amales buna ziua ,va rog sa imi ziceti daca pot obtie prenatal in romania daca am muncit in germania 2 ani dar in aprilie am venit in romania in aprilie si atunci ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal iadionut iadionut Daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca beneficiez de concediu de maternitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)