avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de fidelitate CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de fidelitate CIM

Buna seara,
La contractul de munca mi s-a dat o anexa care cuprinde o clauza de fidalitate. Aceasta ma obliga ca in cazul in care imi dau demisia sau sunt concediat din vina mea in urmatorii 5 ani, sa imi fie imputate toate sumele aferente pregatirii mele profesionale, costuri cu cazare, masa, firma care face formarea, pretul formarii, dar si pentru formarea celui ce urmeaza a fi format sa imi ia locul plus daune morale pe care le stabileste firma. Nu am semnat nimic inca, dar nu imi place cum suna. As vrea sa stiu daca exista un temei legal pentru aceasta clauza. Am vazut ca in codul muncii nu este prevazuta si singura idee legata de fidelitate este urmatoarea art 39 lit d) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;
Am nevoie de raspuns rapid pentru ca maine la prima ora trebuie sa dau raspunsul. Multumesc
Cel mai recent răspuns: phantomini , utilizator 20:58, 4 Februarie 2015
Aceea nu este o clauza de fidelitate, ci seamana cu o clauza de formare profesionala.

Asadar, daca nu ati beneficiat de un curs de formare profesionala nu semnati acel act.
Am fost chemat de angajator pentru o perioada de formare. Dar face parte din planul lui de organizare, nu a fost la cererea mea. Cursul contine o parte de dezvotare personala si una profesionala. Asa a fost denumita clauza, de fidelitate.
Da .. ca sa patiti apoi ca ofiterul de la universitate...de a ajuns sa fie executat. Dupa cum suna, mie mi se pare a fi o clauza abuziva, care poate determina neaplicarea ei in timp sau chiar neaplicarea contractului daca o instanta va decide asa. B-)

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, republicata 2012

Art. 1
1) Orice contract incheiat intre profesionisti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate.
(2) In caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului.
(3) Se interzice profesionistilor stipularea de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii.

Capitolul II - Drepturile si obligatiile partilor contractante



Art. 4
1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrare cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

(2) O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitatea consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.
(3) Faptul ca anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociata direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor prezentei legi pentru restul contractului, in cazul in care o evaluare globala a contractului evidentiaza ca acesta a fost prestabilit unilateral de profesionist. Daca un profesionist pretinde ca o clauza standard preformulata a fost negociata direct cu consumatorul, este de datoria lui sa prezinte probe in acest sens.
(4) Lista cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezenta lege reda, cu titlu de exemplu, clauzele considerate ca fiind abuzive.
(5) Fara a incalca prevederile prezentei legi, natura abuziva a unei clauze contractuale se evalueaza in functie de:
a) natura produselor sau a serviciilor care fac obiectul contractului la momentul incheierii acestuia;
b) toti factorii care au determinat incheierea contractului;
c) alte clauze ale contractului sau ale altor contracte de care acesta depinde.
(6) Evaluarea naturii abuzive a clauzelor nu se asociaza nici cu definirea obiectului principal al contractului, nici cu calitatea de a satisface cerintele de pret si de plata, pe de o parte, nici cu produsele si serviciile oferite in schimb, pe de alta parte, in masura in care aceste clauze sunt exprimate intr-un limbaj usor inteligibil.

Art. 5
In cazul contractelor standard preformulate, profesionistul are obligatia sa remita, la cerere, oricarei persoane interesate, un exemplar din contractul pe care il propune.

Art. 6
Clauzele abuzive cuprinse in contract si constatate fie personal, fie prin intermediul organelor abilitate prin lege nu vor produce efecte asupra consumatorului
, iar contractul se va derula in continuare, cu acordul consumatorului, numai daca dupa eliminarea acestora mai poate continua.

Art. 7
In masura in care contractul nu isi mai poate produce efectele dupa inlaturarea clauzedlor considerate abuzive, consumatorul este indreptatit sa ceara rezilierea contractului, putand solicita, dupa caz, si daune-interese.

[ link extern ]

:innocent:
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
Krissia ., Alte profesii
Multumesc
Legea respectiva nu este aplicabila pentru contractele de munca.

Codul Muncii are reglementari specifice pentru formarea profesionala.

Alte discuții în legătură

Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)
Procedura clauza abuziva contract Imparatul Imparatul Un garant a semnat ca renunta la beneficiul de discutiune dintr-un contract de garantie bancara. Acuma creditorul nu mai poate achita si banca avenit dupa ... (vezi toată discuția)
Clauza abuziva robertnelu robertnelu Intr-un contract de prestari servicii, se pot interpreta ca ar fi abuzive aceste clauze ? -Durata: \"pana la realizarea scopului urmarit de parti in ... (vezi toată discuția)