sotul meu a murit anul trecut in germania...fiind delegat de o firma de aici din tara.transportul si inmormantarea a fost fost platita de firma .certificatul de deces cu toate ca au trecut aproape 7 luni am fost eu in germania sa-l ridic e normal?mentionez ca avem un copil in varsta de 15 luni firma trebuie sa-mi acorde vrun ajutor?
Nu stiu cum e in Germania dar in tara certificatul de mostenitor nu se da decat succesorilor.
Tertilor nu le poate fi dat decat daca au o procura speciala in acest sens.
Cat priveste ajutorul firmei ar trebui sa aveti in vedere cauza decesului.
Daca decesul este generat de conditiile de munca sau daca exista o culpa a angajatorului da .. puteti pretinde despagubiri de la angajator.
Daca decesul a fost din cauze naturale .. sau fara nici o legatura cu anagajatorul ... nu puteti beneficia decat de aceste ajutoare legale sau de cele contractuale .. daca exista.
In conformitate cu dispozitiile .Art. 51.din CCMUNN pentru anii 2007-2010 aveti:
" - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului."
Deces
vichisor
Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)