avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ce drepturi am cac sotie in urma decesului sotului meu?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ce drepturi am cac sotie in urma decesului sotului meu?

sotul meu a murit anul trecut in germania...fiind delegat de o firma de aici din tara.transportul si inmormantarea a fost fost platita de firma .certificatul de deces cu toate ca au trecut aproape 7 luni am fost eu in germania sa-l ridic e normal?mentionez ca avem un copil in varsta de 15 luni firma trebuie sa-mi acorde vrun ajutor?
Cel mai recent răspuns: dariana_roro , utilizator 14:01, 24 Iunie 2009
Nu stiu cum e in Germania dar in tara certificatul de mostenitor nu se da decat succesorilor.
Tertilor nu le poate fi dat decat daca au o procura speciala in acest sens.
Cat priveste ajutorul firmei ar trebui sa aveti in vedere cauza decesului.
Daca decesul este generat de conditiile de munca sau daca exista o culpa a angajatorului da .. puteti pretinde despagubiri de la angajator.
Daca decesul a fost din cauze naturale .. sau fara nici o legatura cu anagajatorul ... nu puteti beneficia decat de aceste ajutoare legale sau de cele contractuale .. daca exista.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
Alin Paidiu, Avocat
In conformitate cu dispozitiile .Art. 51.din CCMUNN pentru anii 2007-2010 aveti:
" - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului."

dar de unde primeste acele salare de la firma la care era angajat?
sau de la stat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)
Salariu bonus la nastere pytu_elena pytu_elena acest salariu bonus la nastere prevazut in CCM se acorda doar salariatilor angajati la stat? Eu lucrez la 2 angajatori : 1 la privat si 1 la stat. Daca la ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pentru nastere AndreeaIB AndreeaIB Buna ziua Am auzit, intamplator, o prietena ca a primit de la firma unde lucreaza un salariu mediu pe firma cand a nascut. Eu am nascut anul trecut si nu ... (vezi toată discuția)