avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum pun in aplicare o sentinta definitiva ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum pun in aplicare o sentinta definitiva ?

Buna ziua, datorita unui accident rutier m-am constituit parte civila intr-un caz de vatamare corporala din culpa.
Cazul s-a judecat la Tribunalul Medias, apoi recursul la Judecatoria Sibiu si mai apoi apelul la Curtea de Apel Alba Iulia ... in toate ceve trei solutionari avand castig de cauza.
Problema este ca din lipsa banilor nu mi-am mai permis un avocat pt sustinerea cazei la Curtea de Apel , iar acum sunt cu o decizie in mana fara ca sa stiu ce ar trebui sa fac cu ea. Va rog sa ma ajutati dumneavoastra sa o pun in aplicare. Ma intereseaza procedura.
Am cerut o copie a deciziei penale aceasta avand stampila "Prezenta hotarare fiind conforma cu originalulaflat in dosarul xx al Jud. Medias se legalizeaza de noi cu mentiunea ca a ramas definitiva la data de 2.04.2009" ... spuneti-mi va rog daca mai e nevoie de alte proceduri pt a avea o sentinta definitiva si irevocabila ?
Urmatoarea poblema fiind ... cum ar trebui sa ma adresez inculpatului pt plata despagubirilor morale si materiale castigate in instanta ? Inainte de a ajunge la un executor judecatoresc ce ar trebui sa fac ?
Astept un raspuns pt ca sunt in ceata ...
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters58959 , utilizator 16:42, 12 Iunie 2009
Ar trebui doar sa investiti hotararea cu formula executorie.
Il notificati pe debitor sa plateasca.
Apoi mergeti cu ea la executorul judecatoresc daca debitorul dvs. nu da nici un raspuns notificarii dvs. sau refuza sa faca plata.
Ar fi bine sa stiti daca debitorul dvs. -inculpatul adica- are si bunuri de urmarit. Mobile sau imobile in raport de acest lucru urmand a va decide si asupra modalitatii de executare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
Alin Paidiu, Avocat
In afara de cele expuse de colegul meu daca nu va recuperati creanta in nici un fel mai aveti posibilitatea sa il chemati din nou in judecata, intr-un nou proces pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti.
Multumesc pt raspuns.
Totusi va rog sa-mi spuneti daca pe langa stampila "prezenta hotarare fiind conforma cu cu originalul aflat in dosarul nr xx al Jud, se legalizeaza de noi cu mentiunea ca a ramas definitiva la data de 02.04.2009" , mai e nevoie de alta stampila prin care sa se declare sentinta penala si IREVOCABILA ? Mai exista posibilitate sa fie atacata decizia Curtii de Apel de catre debitor ?
Notificarea catre debitor se poate face prin posta cu confirmare de primire ? Exista un formulat tip sau e suficient sa formulez eu o adresa? Si care e termenul legal in care ar trebuie sa primesc un raspuns ?
In acest dosar pe langa inculpat exista si o parte responsabila civilmente obligata la plata despagubirilor morale si materiale. In cazul in care refuza sa faca plata ma pot indrepta (printr-un executor judecatoresc) spre oricare dintre acestia pentru a ne recupera intreaga dauna ?

Multumesc!
Daca dosarul penal a ajuns la prima instanta puteti merge la un executor judecatoresc.
Daca dosarul nu a ajuns la prima instanta nu veti putea legaliza hotararea.
Alte probleme nu exista.
buna ziua ,
1 hotararea trebuie sa poarte stampila definitiva si irevocabila
2 mergeti cu ea la un executor judecatoresc care daca este investit cu cererea dvs de executare stie ce are de facut
bafta ,
av d homeag

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita drepturi salariale Noname2011 Noname2011 Am dat in judecata o firma ptr nerespectarea drepturilor salariale. Dupa prima infatisare la proces mi-am recapatat drepturile salariale insa am cerut si ... (vezi toată discuția)
Cum execut hotararea. Imparatul Imparatul Am fost parte civila intr-un dosar si la judecatorie mi s-au dat daune morale in valoare de 35.000 ron. S-a facut la Tribunal Apel si i-a fost respins ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie magdalena111 magdalena111 Am castigat in cadrul unui proces de iesire din indiviziune o sulta. Pentru a porni executarea silita trebuie sa investesc cu formula executorie hotararea care ... (vezi toată discuția)