avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit venit tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit venit tranzactii imobiliare

Buna ziua,

este legala impozitarea intregii sume a venitului obtinut din vanzarea unui bun imobil, bun dobandit prin cumparare la o data anterioara, avand in vedere ca o sumele platite pentru achizitionarea lui au fost deja impozitate inainte de acea data?
De exemplu, cumparat imobil cu 10000EUR in 2005, platit cu banii obtinuti din salariu, impozitati deja.
Acelasi imobil vandut in 2014 cu 12000EUR.
Impozitul la vanzare este calculat la toata suma de 12000, desi 10000 fusesera deja impozitati.
Mie personal imi suna cumva a dubla impozitare pentru suma de 10000, dar nah nu sunt eu specialistul in taxe si impozite, de aceea intreb aici.
Nu se incalca prin aceasta abordare niste prevederi constitutionale, fiscale, norme europene,etc, asa cum dealtfel s-a intamplat si in cazul taxei auto?
Multumesc.

Stefan


Cel mai recent răspuns: pasarea , utilizator 14:08, 4 Februarie 2015
Priviti problema gresit. Impozitul este datorat pe fiecare vanzare, de catre vanzator. Deci, daca au loc vanzari succesive, impozitul este datorat de fiecare data in conditiile art. 77^1 din Codul fiscal.
Poate n-ati inteles intrebarile mele sau n-am fost eu destul de explicit?
Sigur ca impozitul se plateste conform art. 77 din codul fiscal, dar daca acel articol este abuziv? De ce pe vanzare si nu pe profit? De ce nu la pretul de vanzare ci la pretul din grila notarilor, care este in unele zone umflat, ceea ce genereaza o baza de impozitare falsa?
De ex. vinzi cu 10000 la pretul pietei, iar notarul calculeaza 15000, tu, ca vanzator platind impozit si pe cei 5000, care pur si simplu nu exista, ci au fost generati scriptic de catra notar,
pentru fisc rezultand de aici un impozit cat se poate de real pe care tu il platesti efectiv.
Sunt aproape sigur ca chestia asta incalca niste drepturi sau norme, romanesti sau europene, dar nimeni nu are timp sa se ocupe de ea.
Faptul ca exista un articol in codul fiscal sau guvernul da OUG, sau instituie nu stiu ce taxa, nu inseamna automat ca e musai legal. Va rog vedeti taxa auto unde justitia a hotarat ca este ilegala.
Sper ca acum data asta s-a inteles problematica.
:)
Nu se incalca nicio reglementare pt. ca art. 77^1 nu este abuziv (nu a fost declarat neconstitutional, etc). Grila notariala este, printre altele, un mijloc de a scoate din calcul dorinta partilor de a declara mai putin pt. a plati un impozit mai mic prin obiectivizarea cadrului de impozitare. In privinta efectelor, aveti dreptate, impozitul din grila este aplicat unei sume "generate scriptic" pentru ca altfel nimeni nu ar mai plati impozite. Fara a dori sa ma aflu in postura de avocat al diavolului (a se citi statului) grila aduce putina ordine in sistemul impozitarii transferului de proprietate. In privinta faptului ca "nimeni nu are timp sa se ocupe de ea" adica de incalcare vreuinei norme nationale sau europene, va asigur ca pentru sumele platite cu titlu de impozit pentru tranzactii imobiliare, 99,99% din cei obligati la plata ar merge pana in panzele albe pentru a evita plata, si nu vorbim de 10.000 - 15.000 de euro ci de milioane. Daca sunteti curios, va recomand cazurile in care s-a ajuns la CEDO doar pentru o sanctiune contraventionala de 60 de euro.
Sper ca de data asta s-a inteles raspunsul.
Grila notariala este ok atata timp cat este actualizata cu preturile de piata, nu cum este acum cu niste preturi duble expertizate de nu stiu ce SRL. Acesta este un abuz din capul locului.
Dvs. spuneti ca art 77 nu a fost declarat neconstitutional, dar a fost adus in atentia CCR?
Dar grila notarilor a fost adusa in atentia organelor competente pentru a fi verificata daca intr-adevar corespunde realitatii? Din cate observ se merge pe principiul "lasa dom'le ca e bine si asa". Nu e bine. Nu e normal ce se intampla si asta indiferent de faptul ca este prevazut in articole de CF sau in nu stiu ce grile. Eu vorbesc aici de aspecte juridice, nu de faptul ca statul a vrut sa se asigure ca incaseaza impozit pe tranzactiile imobiliare de la samsari sau persoane de rea credinta chiar daca prin asta abuzeaza de persoanele de buna credinta. Nu este corect si nu este echitabil. Nu asa se procedeaza. E ca si cum statul ar spune: nu ne intereseaza cat castigi, te impozitam la 10000EUR ca sa fie sigura treaba.

Am inteles punctul dvs. de vedere, dar acesta nu ma satisface.
Multumesc.
:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil societate comerciala ovidiu95 ovidiu95 Detin un imobil pe societate comerciala al carui asociat unic sunt. Valoarea contabila actuala conform unei evaluari din 2008 este de 400.000 lei. Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Pret contract vanzare - cumparare apartament AdelinaH AdelinaH Buna ziua. Este mai sigur sa se declare pretul real, final de actizitie al unui apartament, mai ales ca se face si un credit pe jumatate din suma prin Prima ... (vezi toată discuția)
Impozit pe banii obtinuti dupa vanzarea unui teren agricol . virgil64 virgil64 Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Dupa ce vand o suprafata de teren agricol sunt obligat sa platesc o taxa(impozit) la ... (vezi toată discuția)