avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neexecutare sentinta judecatoreasca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neexecutare sentinta judecatoreasca

Am o sentinta judecatoreasca definitiva din luna septembrie 2014. Prin aceasta, mi-am castigat un spor salarial, in sectorul bugetar. Numai ca, directorul institutiei nu vrea sa o puna in executie. Sentinta prevede anularea deciziei prin care mi s-a taiat sporul, si reincadrarea cu sporul respectiv. Legislatia in vigoare prevede acordarea sporului respectiv si in anul 2015. Ce pot sa fac?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 11:36, 5 Februarie 2015
Puteti solicita ajutorul unui executor judecatoresc sau puteti depune o plangere penala impotriva directorului pentru nerespectarea hotararii judecatoresti (art.287 alin.1 lit.e C,pen.)
Multumesc pentru raspuns.

Daca apelez la executorul judecatoresc, imi pot recapata suma restanta, din 1.06.2013 cand mi s-a taiat sporul, pana in septembrie 2014, cand am obtinut sentinta definitiva. Dar, conform sentintei, ar fi trebuit ca din septembrie 2014 sa beneficiez lunar de acest spor. Executarea silita actioneaza si pe viitor? Sau va trebui sa fac in fiecare luna executare silita? E cam alandala explicatia mea, dar problema este ca eu in momentul de fata, si pe tot parcursul acestui an, nu voi beneficia de acest spor, pentru ca mi s-a dat decizia de incadrare pe 2015 fara acest spor.

Multumesc
Executarea silita nu actioneaza si pentru viitor.

Pentru perioada in care nu vi se acorda acel spor, dupa ce ati obtinut acea hotarare judecatoresca, va trebui sa promovati o noua actiune.
Va multumesc foarte mult.

Am pus in acest forum intrebari pe mai multe spete. La toate am primit raspuns foarte prompt, si, bazandu-ma pe raspunsurile dumneavoastra, am avut castig de cauza in toate spetele.

Va multumesc inca o data si va doresc numai bine.
Cu stima,
Ilinca Mihaila
freeelis a scris:

Executarea silita nu actioneaza si pentru viitor.

Pentru perioada in care nu vi se acorda acel spor, dupa ce ati obtinut acea hotarare judecatoresca, va trebui sa promovati o noua actiune.

Nu am inteles. Chiar dvs. ati mentionat art.287 alin.1 lit.e.

ART. 287
Nerespectarea hotararilor judecatoresti
(1) Nerespectarea unei hotarari judecatoresti savarsita prin:
a) impotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenta fata de organul de executare;
b) refuzul organului de executare de a pune in aplicare o hotarare judecatoreasca, prin care este obligat sa indeplineasca un anumit act;
c) refuzul de a sprijini organul de executare in punerea in aplicare a hotararii, de catre persoanele care au aceasta obligatie conform legii;
d) neexecutarea hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea in munca a unui salariat;
e) neexecutarea hotararii judecatoresti privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata;
f) nerespectarea hotararilor judecatoresti privind stabilirea, plata, actualizarea si recalcularea pensiilor;
g) impiedicarea unei persoane de a folosi, in tot sau in parte, un imobil detinut in baza unei hotarari judecatoresti, de catre cel caruia ii este opozabila hotararea, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) In cazul faptelor prevazute in lit. d)-g), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Mie mi se pare ca ceea ce face angajatorul doamnei, prin neincadrarea in munca in termenii din sentinta, este caz penal si depunerea unei plangeri la parchet va rezolva totul. Chiar ma surprinde ca, cineva, in anul 2014, mai indrazneste sa faca asa ceva.

Alte discuții în legătură

Hot. jud. definitiva str8 str8 buna. doresc sa stiu care este termenul legal in care angajatorul trebuie sa faca plata/ sa puna in aplicare o hat.jud. privind drepturi banesti castigate in ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca, castigate in instanta elisa_2000 elisa_2000 In instanta am castigat plata drepturilor salariale neplatite de angajator ( a vandut un punct de lucru al societatii , am plecat in somaj fara a ni se plati ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca ionelastoica79 ionelastoica79 buna ziua am o hotarare judecatoreasca definitiva pentru a recupera salariile restante de la o firma si nu pot scoate banii de la ei au refuzat sa se ... (vezi toată discuția)