avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Constatarea nulitatii este incident procedural
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Constatarea nulitatii este incident procedural

Daca cineva ar solicita constatarea nulitatii unui act de v/c, de exemplu ca sa aiba efectul juridic asupra sa de a nu datora bani... atunci solicitarea constatarii nulitatii ar fi capat de cerere.

Insa, daca prin cererea de constatare a nulitatii se invoca faptul ca o prevedere contractuala NU ESTE INCIDENTA asupra unui fapt supus judecatii,
atunci respectiva constatare a nulitatii nu este un capat de cerere, ci un incident procedural, apelabil pe cale de cerere incidentala sau exceptie.
Pt ca o preconditie a judecatii este stabilirea cadrului legal incident.
In mod analog, cand cineva invoca exceptie de neconstitutionalitate... spune practic acelasi lucru, legea nu se aplica spetei - respectiv, in cazul nulitatii, prevederea contractuala nu se aplica spetei.
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 17:03, 10 Februarie 2015
Incidentele procedurale sunt determinate, în general, de: a) cererile formulate de părţi sau de terţele persoane; ele poartă tocmai denumirea de cereri incidentale (cererea reconvenţio-nală, intervenţia, chemarea în garanţie etc.); asemenea cereri sunt de natură să amplifice procesul civil cu privire la obiectul litigiului sau cu privire la părţi; promovarea cererilor incidentale implică existenţa unui raport de conexitate între acestea şi acţiunea principală;
Este deosebit de intresant topicul...

SA COMENTEZE CINEVA!!!!!!!!
Buna ziua,stimate dle.inginer Arvunescu Adrian,nu cred ca aveti atatea probleme juridice cate ati pus in discutie,probabil ca,vreti sa fiti permanent in centrul atentiei cu diverese teme juridice,nu-i nimic rau in asta.=D>Trebuie insa, sa recunosc ca,temele abordae sunt deosebit de incitante dpv,juridic,iar aceasta "constatarea nulitatii incident procedural', este SUPERBAAAA! Sa o luam temeinic(lucrul juridic bine facut).Vorbim exclusiv de nulitatea(nulitatile )procedurala/e,nu si de cele de drept material(drept civil).Incident procedural(defintie):Imprejurare intervenita in procesul civil de natura sa aduca modificari cu privire la cadrul litigiului sau,in legatura cu instanta sesezata.Incidentele sunt de regula generate de a) cererile fromulate de parti sau in legatura cu instanta sesizata,ele poarta denumirea de cereri incidente(cererea reconventionala,cererea de interventie),asemenea cereri amplifica procesul civil cu privire la obiectul litigiului sau, cu privire la parti.
b)modificarile intervenite cu privire la compunerea completului de judecata sau, instanta sesizata.Acestea sunt incidente procedurale care aduc modificari cu privire la compunerea completului de judecata si, privesc:recuzarea,abtinerea;
Nulitatea actelor procedurale este reglementata si prevazuta de art.174-179 NCPC.Nu voi reproduce defintia nulitatii procedurale, ea se regaseste la art.174 NCPC.Nulitatile sunt:absolute, relative,conditionate si neconditionate(art.174-176 NCPC).
Concluzionind: nulitatea procedurala [/b]este un incident procedural privind judecata ,subcategoria:incidente privind actele si termenele procedurale..In exemplul cu un act de v-c, ati incurcat nulitatea de drept material cu nulitatea procedurala,ori ele sunt diferite.Va doresc o zi plina de satisfacitii.....juridice.:D
Intr-adevar, am realizat ca nu am specificat ca ma refeream la nulitatea materiala, nu la cea procedurala.
Este evident ca nulitatea actelor de procedura este un incident procedural :)
In concret, urmaream sa stabilesc temeiul legal pentru a considera si nulitatea unor acte civile, de drept material... ca fiind incident procedural.

Se poate identifica un asemenea temei legal?

Ar trebui sa se poata, pt ca rationamentul meu este cat se poate de valid...pt care constatarea nulitatii de drept material (a unor anume, nu in general) sa fie incident procedural.

Multumesc asadar pt paranteza, dar va rog sa raspundeti la intrebare asa cum a fost ea formulata si precizata!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cererea de stramutare constituie incident procedural? aidu aidu incident procedural = împrejurare intervenită în desfăşurarea procesului civil, de natură să aducă modificări cu privire la cadrul litigiului sau în ... (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii comerciale cu 2 capete. Andrei Koszti Andrei Koszti Actiunea are ca si capat de cerere principal: obligarea la indeplinirea clauzei contractuale asumate si capat secundar: obligarea la plata unei sume de 1.000 ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru reziliere contract de comodat foxylina foxylina Buna seara as avea si eu nevoie de cateva informatii, mai precis pentru rezilierea unui contract de comodat care este taxa de timbru raportat la Decizia nr. ... (vezi toată discuția)