avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cererea de stramutare constituie incident procedural?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cererea de stramutare constituie incident procedural?

incident procedural = împrejurare intervenită în desfăşurarea procesului civil, de natură să aducă modificări cu privire la cadrul litigiului sau în legătură cu instanţa sesizată. I.p. sunt determinate, în general, de:
a) cererile formulate de părţi sau de terţele persoane; ele poartă tocmai denumirea de cereri incidentale (cererea reconvenţio-nală, intervenţia, chemarea în garanţie etc.); asemenea cereri sunt de natură să amplifice procesul civil cu privire la obiectul litigiului sau cu privire la părţi; promovarea cererilor incidentale implică existenţa unui raport de conexitate între acestea şi acţiunea principală;

b) modificările intervenite cu privire la compunerea completului de judecată sau la instanţa sesizată; i.p. care aduc modificări cu privire la compunerea completului de judecată vizează recuzarea, abţinerea şi incompatibilitatea; strămutarea

Imi pare ca aceasta definitie arata ca admiterea cererii de stramutare constituie incident procedural, iar nu cererea de stramutare insasi (intrucat, pana la admiterea sa, nu determina nicio modificare la cadrul litigiului sau instanţa sesizată).

Instanta de fond nu este tinuta in niciun fel de formularea unei cereri de stramutare, deci apare ca simpla formulare a unei cereri de stramutare nu constituie incident procedural.
Si nu constituie nici cerere incidentala, deoarece Potrivit art. 123 alin (1) C.pr.civ, cererile accesorii, adiţionale, precum şi cele incidentale se judecă de instanţa competentă pentru cererea principală, chiar dacă ar fi de competenţa materială sau teritorială a altei instanţe judecătoreşti.
Or evident ca cererea de stramutare se solutioneaza de alta instanta, deci nu poate fi considerata per se o cerere incidentala in procesul a carei stramutare se cere.

Si nici nu poate constitui incident procedural, decat in situatia ca este admisa.
Este corect rationamentul ??

Alte discuții în legătură

Constatarea nulitatii este incident procedural aidu aidu Daca cineva ar solicita constatarea nulitatii unui act de v/c, de exemplu ca sa aiba efectul juridic asupra sa de a nu datora bani... atunci solicitarea ... (vezi toată discuția)
Cerere in garantie! camelia21 camelia21 Buna dimineata! Mi s-a acceptat cererea de stramutare la un litigiu de munca la un alt Tribunal!Eu in fond am avut calitate de parat si nu am cerut in ... (vezi toată discuția)
Stramutare instanta de judecata - litigii cu profesionisti Flavius1984 Flavius1984 Buna, Daca ati mai avut urmatoarea speta: In calitate de creditor am inaintat o actiune pe OUG 119/2007 catre debitor la adrs acestuia unde are sediul, ... (vezi toată discuția)