Sofer angajat a la o companie de taxi din Bucuresti 10 ani. In acest timp a achitat zilnic planul (120 ron ) adica 3 400 ron pe luna. ACUM S-A IMBOLNAVIT DE CANCER.a primit pe concediul medical 380 ron desi CM la acesti bolnavi este platit 100% .Pe cartea de munca are trecut salariul de 900 ron..a cerut explicatii si i sa spus ca realizarea pe ultumele 6 luni a fost in medie de 3500 si ca a fost platit in acord cu 10 % din realizare.Ce fel de norma este aceasta si cum sa calculat sau unde este greseala daca din munca ta dai patronului 120 ron pe zi si el i-ti da 12 ron Ce se poate face?????
In acest caz, pentru recuperarea drepturilor salariale , persoana in cauza are urmatoarele posibilitati:
- sesizare la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- sa promoveze o actiune in instanta la Tribunalul in raza caruia are domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- sa apeleze la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Salarii
rumpel cris
Buna ziua.
La plecarea din unutate, angajatorul refuza sa elebereze adeverinta cu valoarea salariilor restante. Cum sa procedez in acest caz? Pot sa refuz ... (vezi toată discuția)