avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata concediu de odihna in caz de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata concediu de odihna in caz de demisie

sunt angajata la o firma din 12 februarie 2015 si pana in 18 august sunt in concediu medical urmat de demisia mea.ce pot face daca refuza sa imi plateasca zilele de concediu de odihna care nu le-am efectuat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:58, 14 August 2015
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
am fost azi la itm si mi-a spus ca ei nu se ocupa cu concedile de odihna ,nu stiu cum da in fine.in cat timp il pot reclama la ITM sau pot sa il dau in judecata? adica as putea si peste 2 sapt sa fac asta? deoarece am rezervare la mare si nu pot mai repede.
Pentru sesizarea ITM-ului nu exista un anumit termen , insa promovarea actiunii in instanta se face in termen de 3 ani de la data incetarii c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire szivi64 szivi64 Am lucrat la o firma o luna si jumatate si cand am primit fluturasul am vazut ca nu mi sa calculat concediu de odihna pe perioada lucrata,oare nu am avut ... (vezi toată discuția)
Demisie, plata zile concediu mctzoana mctzoana Daca am lucrat 5 luni la o firma, apoi mi-am depus demisia, firma este obligata sa-mi plateasca zilele de concediu aferente perioadei lucrate? Multumesc! (vezi toată discuția)
Neplata salariului sly7 sly7 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cat timp are dreptul angajatorul sa nu plateasca salariatii? (vezi toată discuția)