avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie dupa munca in Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie dupa munca in Italia

buna ziua! mama mea lucreaza ca badanta in Italia, cu forme legale de munca. Lucreaza acolo de 4 ani. Ea are acum 67 de ani si este pensionara de mai multi ani, a lucrat ca asistenta medicala aici in tara timp de aprox 32 de ani. Dupa ce s-a pensionat a placat la lucru in Italia. Intrebarea mea este daca mama mea va putea beneficia de o adaugare la pensie dupa urma anilor lucrati legal in Italia.Daca exista o sansa sa i se calculeze si sa primeasca ceva in plus la pensie, care sunt demersurile pe care trebuie sa le faca? Mentionez ca mama mea nu mai poate sa lucreze acolo din motive medicale si doreste sa revina in tara. Va multumesc anticipat pt raspunsuri si pt indrumare!
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 23:14, 4 Februarie 2015
1. Poate primi pensie si din Italia.

2. La cei 4 ani lucati in Italia se adauga si stagiul de cotizare din Romania.

3. Sa se intereseze acolo de acte sa depuna pentru pensionare.
Din Italia poate primi pensie in baza legislatiei de acolo. (nu sunt sigura daca nu ii trebuie minim 5 ani).
"Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii", este precizat pe site-ul CNPP.
Concret, pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, de invaliditate si de urmas, persoanele care au lucrat in doua sau mai multe state din UE si SEE trebuie sa se adreseze unei singure institutii: casa de pensii din tara in care locuiesc, mentioneaza sursa citata. In acest sens, va trebui depusa o cerere, care va fi valabila pentru toate institutiile la legislatia carora persoana respectiva a fost supusa.
Daca solicitantul locuieste pe teritoriul unui stat membru, atunci cererea se va depune la institutia din statul respectiv. In cazul persoanelor care locuiesc in Romania, cererea de pensionare se adreseaza casei teritoriale de pensii din raza domiciliului.
Institutia la care se va depune cererea de pensionare se va ocupa de formalitatile necesare pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru toate statele in care a lucrat solicitantul.
Ce acte sunt necesare pentru cei care locuiesc intr-un stat membru?
Conform informatiilor de la CNPP, pentru inscrierea la pensia pentru limita de varsta, anticipata sau anticipata partiala, este nevoie de urmatoarele acte:
• formularul de cerere E 202;
• formularul E 207;
• o declaratie pe propria raspundere;
• o copie dupa actul de identitate romanesc (daca se detine dubla cetatenie sau daca s-a mentinut cetatenia romana);
• carnetul de munca original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate;
• livretul militar original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate;
• diploma de studii originala sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate sau adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora si forma de invatamant;
• o adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie din cipru? tzutzu_iacob tzutzu_iacob sotia mea a lucrat in cipru, larnaca, timp de 5 ani in prioada1999-2004, la o fabrica de croitorie. fabrica s-a inchis in 2004. cat timp a lucrat acolo a ... (vezi toată discuția)
Munca in italia popem popem Buna dimineata Am lucrat in Italia la un camin de batrani timp de cinci ani, pontata patru ore /zi pot ... (vezi toată discuția)
Pensia in italia berilla2005 berilla2005 Mama mea este pensionara (cu pensie de urmas)in Romania din decembrie 2010.Din aprilie 2011 lucreaza cu contract ca badanta in Italia.Din ce am citit la anul ... (vezi toată discuția)