Buna seara. Am un copil care nu are serviciu este coasigurat in intretinerea sotiei care este salariata; in anul 2012 sotia sa care este salariata a castigat un televizor la un concurs efectuat prin extragerea la sorti a numarului unei facturi emis de un furnizor care distribuia bauturi la restaurantul unde nora era si este salariata.In momentul in care a trimis SMS cu nr de factura l-a trimis de pe nr de tel. al sotului , televizorul a venit cu curierat, sotul a completat documentul de primire cu datele sale.Anul acesta a primit DECIZIE de impunere pentru "venituri" din premii s.a astfel ca pt un televizor care costa 700 lei (firma care a organizat concursul l-a declarant pe el in decl 205) si acum I sa stability sa plateasca CASS la nivelul salariului minim brut pe tara (700x12 luni=8400 adica 462 lei .Mi se pare normal sa plateasca la nivelul valorii realizate si impuse in decl 205 /2012...ceputeti sa ma sfatuiti?? el are adeverinta de la casa jud de sanatate ca este in intretinerea sotiei si este coasigurat...pe 6 febr. este ultima zi cand mai poate depune contestatie.Ce ma puteti sfatui?? Va multumesc anticipat si va doresc o zi buna
Probabil ca acea decizie de impunere a fost emisa de ANAF cf art 296^27.
Ati putea face contestatie invocand calitatea de coasigurat ,deci de asigurat fara plata contributiei.
Din pacate in art. 213 din Legea 95/2006 precum si in ordinul 671/2007 si 518/2014 al CNASS
una din conditiile necesare pentru a dobandii calitatea de coasigurat este ca solicitantul sa nu obtina venituri proprii.
Incalcandu-se aceasta conditie iesim de sub umbrela calitatii de coasigurat si va trebui sa platim asigurarea ca si persoana cu venituri din sursele enumerate la art.296^27 cu baza de impunere salariul minim brut indiferent de valoarea venitului. Legea nu a stabilit un prag minim.
Deci daca veti face contestatie ,in opinia mea nu aveti sorti de izbanda.