avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizie de impunere anuală de la ANAF pentru CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie de impunere anuală de la ANAF pentru CASS

Am primit acum câteva zile de la ANAF o decizie de impunere, privind stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012, an in care nu am fost angajat, si nu am avut niciun alt venit realizat ( in afara de acela al unei dobânde anuale dintrun depozit de economii)
Iata un link cu cele doua documente
[ link extern ] /
unde apare suma de 324 lei reprezentând venitul - brut! - din investiții, mai exact dobânda (brută) a unui depozit la CEC,pe tot anul 2012!!-
Iar pentru asta s-a luat ca bază de calcul 8400 lei!! (suma salariilor lunare minime brute pe economie pe acel an)
Deci, pentru un caștig brut de 27 lei /luna, (total 324 lei) - eu trebuie sa platesc 39 lei, total 498 lei, deci mai mult decat am realizat!!!

Nu înteleg LOGICA codului fiscal??

De ce nu s-a aplicat un calcul procentual din câștigul realizat, asa cum se aplica la un salariat sau pensionar( cu venit mai mare de 740 lei).?
Cel mai recent răspuns: sunsray , utilizator 13:40, 10 Mai 2015
Comunicat al ANAF:
"Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 - pana la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul persoanelor fizice care datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu reglementarile Cap.2 si 3 ale Titlului IX
a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau varsta de 18 ani impliniti,
b) persoanele pentru care, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.

In cazul categoriilor de contribuabili prevazute mai sus, pentru deciziile comunicate pana la data prezentei, nu se vor dispune masuri in vederea recuperarii sumelor stabilite prin acestea. Subliniem faptul ca ANAF este institutia care aplica prevederile legale, neavand drept de initiativa legislativa".

Situatia porneste de la unele prevederi din Codul Fiscal potrivit carora contributia CASS nu este raportat la venitul in sine, ci la o baza minima de impozitare.
Potrivit articolul 296 din normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003, CASS se datoreaza si de catre persoane care realizeaza venituri din investitii.
Veniturile din investitii cuprind si devidende sau dobanzi.
Problema e ca pentru venituri mai mici decat salariile minime brute, autoritatile au stabilit o baza de impozitare minima.
Mai precis, contributia pentru asigurari de sanatate se aplica la valoarea salariului minim brut. In 2012, salariul minim brut a fost de 700 lei/lunar.
Impunerea este facuta dupa emiterea Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate" publicata in august 2013.
Bun, Si , deci, ce este recomandat sa fac, in cazul de fata, sa raman in asteptare..? :-)
Parerea mea ar fi sa contestati aceasta decizie pentru a nu pierde termenul.

Decizia presedintelui Anaf nu suspenda termenul de contestare, nu sterge efectul acelei decizii. Dupa reluarea procedurii nu veti mai fi in termen sa o contestati.

Daca se rezolva intre timp situatia (reglementare legala), contestatia dvs va ramane fara obiect.

Asa cum arata si comunicatul, decizia nu are valoare normativa, nu modica legea.


Situatia este oarecum "rezonabila" intrucat in trecut CNASS interpreta teza finala din lit.f art.257 din L.95/2006 in sensul in care contributia lunara nu putea sa fie mai mica decat intreg salariul minim brut lunar emitand decizii de impunere in acest sens.
Se pare ca Instantele au fost de acord cu CNASS intrucat s-a recurs la exceptia de neconstitutionalitate ridicata la CCR care a infirmat acest lucru prin Decizia nr. 335/2011.
Situatia legislativa aberanta cu care santem contemporani ( se pare ca Legislativul a chiulit si cand D-zeu a impartit mintea) in care pentru la un venit de 1 leu se calculeaza o contributie de 468 de lei a fost consfiintita de aceasi CCR printr-o alta decizie si anume Decizia nr. 325/2013
invocandu-se principiul solidaritatii sociale :
În sfârşit, Curtea constată că dispoziţiile art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006 instituie un prag minim al contribuţiei unic, ce se aplică fără privilegii ori discriminări tuturor persoanelor aflate în ipoteza normei.


Chiar daca atributiile CNASS in cea ce priveste administrarea cass au fost preluate de ANAF
prin Codul Fiscal , au fost preluate si prevederile art .257 lit f e drept ceva mai clar "raportat la salariul minim brut"

Asistam fara a face nimic la terfelirea Constitutiei prin elaborarea de legi care sa repare efectele altor legi din trecut (oare art.15 din Constitutie nu plange) datorita tembelismului si incompetentei clasei politice care elaboreaza legi ale caror efecte nu le inteleg , folosind cuvinte si expresi pe care de abea pot sa le rosteasca darmite sa le priceapa rostul.
Principiul este simplu : un nebun arunca o piatra in balta pe care nu mai pot sa o scoata 10 oameni intregi la minte.
Singuri in masura sa faca ceva in acest sens ar fi avocatii care Instanta ar trebui sa lupte sustinand respectarea Normelor de Tehnica Legislativa si a Pricipiilor Securitatii Juridice ,
in apararea clientului in lupta cu Organele Fiscale dar vai am discutat cu avocati care nu prea stiau despre ce este vorba.
Intr-adevar, o sa o contest, dar inacelasi timp am sa prezint aceasta situatie si tuturor televiziunilor, dar si COMISIEI EUROPENE, sa cunoasca intreaga lume LOGICA Legislativului Romanesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noi reglementari privind plata cass Ato Ato \\"Guvernul a aprobat in sedinta de astazi un proiect de lege privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de ... (vezi toată discuția)
Anaf ne taxeaza rodidan rodidan Plecata din tara de 10 ani iar acum pentru o dobanda bancara de 384 lei mi se cere CAS de 468.Cum sa mai ramai in tara cand tara isi bate joc de tine,nu ai ... (vezi toată discuția)
Din nou anaf suspenda emiterea deciziilor -cass robert1958 robert1958 Situatia este oarecum \\\\"rezonabila\\\\" intrucat in trecut CNASS interpreta teza finala din lit.f art.257 din L.95/2006 in sensul in care contributia lunara ... (vezi toată discuția)