avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale anaf ne taxeaza
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

anaf ne taxeaza

Plecata din tara de 10 ani iar acum pentru o dobanda bancara de 384 lei mi se cere CAS de 468.Cum sa mai ramai in tara cand tara isi bate joc de tine,nu ai avut un leucoplast gratis dar mai trebuie si sa platesti ceva trecut,din 2012.De ce nu se calculeaza corect,deci trebuie sa le dau toata dobanda si pe deasupra merg sa cersesc sa pun restul?
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 23:09, 28 Februarie 2015
Multi s-au trezit in perioada aceasta cu instiintari ca au datorie la contributiile de sanatate pentru ca au realizat venituri din dobanzi.
Iar paradoxul este ca datoria la CASS este mai mare decat dobanda incasata, pentru ca, contributia se plateste raportat la venitul minim pe economie, si nu la suma efectiv realizata, in cazul celor care au realizat doar aceste venituri.

- Art. 257 alin. 2 lit. f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) – d), alin. (2^1) şi (2^2) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
Cristina Pielmus , Avocat
Uitati un articol pe aceasta tema: [ link extern ]
Interesant e ca articolul respectiv a fost declarat neconstitutional in 2010.
Decizia CCR nr. 1394 din 26 octombrie 2010, definitivă şi general obligatorie, stabileşte că „dispoziţiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finală din Legea nr. 95/2006 sunt neconstituţionale, în măsura în care se interpretează că valoarea contribuţiei minime la fondul de asigurări sociale de sănătate, datorată de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende şi dobânzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mică decât cuantumul unui salariu de bază minim brut pe ţară, lunar“.

În decizie se arată că „fiscalitatea trebuie să fie nu numai legală, ci şi proporţională, rezonabilă, echitabilă şi să nu diferenţieze [...] pe criteriul grupelor sau categoriilor de cetăţeni. Prin urmare, aşezarea justă a sarcinilor fiscale trebuie să reflecte însuşi principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, prin impunerea unui tratament identic pentru situaţii identice şi să ţină cont, în acelaşi timp, de capacitatea contributivă a contribuabililor, luând în considerare elementele ce caracterizează situaţia individuală şi sarcinile sociale ale acestora“.

Eu cred ca aveti sanse de castig daca contestati decizia respectiva, dar fiind totusi o suma mica, nu stiu cat sunteti de dispusa sa intrati intr-o lupta cu cei de la finante.

Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Neavand nici un venit nu mi se pare o suma mica.lucreaza doar sotul si mai am si un copil care este inca elev,dar cel mai tare ma 'doare' ca nu este calculat la dobanda castigata.fara venit si ce trebuia sa fac ,sa pastrez pana acum dobanda si sa mai si pun deoparte ca statul roman face legi care trimit oamenii in mormant.

Anomalia legislativă care impune plata CASS la salariul minim a fost declarată neconstituţională încă din 2010.Atunci de ce nu putem sa scriem in contestatie aceast fapt.Guvernul trebuia sa ceara ANAFului sa refaca toate deciziile.Normal e mult mai usor sa porti pe drumuri mii de oameni ca poate se satura de umblat si atunci platesc ca 'prostii'.Scuzati expresia dar printre aceia eu nu am sa fiu ,nu am sa platesc.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca va angajati un avocat care sa va asiste in procesul contra ANAF, va costa mai mult decat datoria pe care o aveti la ei.
Puteti sa faceti singura contestatia si sa invocati faptul ca articolul respectiv a fost declarat neconstitutional.
Pentru anul 2012,pentru veniturile din dobanzi Anaf aplica prevederile art 296^27 Cod Fiscal si nu art 257 lit.f din legea 95/2006 in cea ce priveste cass.
Din lectura Deciziei CCR rezulta ca neconstitutionalitatea tezei finale se refera la calculul contributiei la sanatate = intreg cuantumul salariului minim brut.
In cazul de fata s-a calculat corect : salariul minim brut x 12 luni x 5,5%= 468 lei la nivelul anului 2012

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere anuala anaf vasi_patrusel vasi_patrusel De cateva zile, mama mea a primit prin posta, de la ANAF \\"Decizia de impunere anuala pentru plata CASS\\", conform careia trebuie sa plateasca 468 ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul cass pentru venituri din dividente sau dobanzi pentru o persoana casnica Dobregina Dobregina Buna ziua. Sunt casnică şi sunt coasigurată prin soţul meu. În perioada 2007-2012 am obţinut venituri impozabile din dividente şi dobânzi, ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate pentru salariat cu contract de munca cu timp partial trandafir2 trandafir2 Un salariat cu contract individual de munca cu timp partial (de exemplu 1 ora/luna), al carui singur venit este cel din salariu, beneficiaza sau nu de ... (vezi toată discuția)